TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bütçe görüşmelerinde konuştu.

Özgür Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Bütçe konuşmaları elbette o günün hararetini barındırırlar ama tutanakta yerlerini alıp da yıllar ve on yıllar sonra da incelenecek metinler oldukları için geleceğe de söz söylüyor olmaları gerekir. Bu anlamda da cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk bütçesini yapıyor ve bu bütçe üzerinde konuşuyor, tam 14 gün için bütçe üzerinde müzakere yapacak olmak bambaşka bir sorumluluk.

Buradan 2024 yılı bütçesini görüşeceğiz ve 2022 yılının kesin hesabını tartışacağız. Parlamentoda 335 arkadaşımız ilk kez bütçe yapmanın heyecanını yaşıyorlar. Daha önce 265 arkadaşımızla 5 kez birlikte bütçeleri tartışmıştık. Parlamento ile bütçe, bütçe hakkı ve egemenliği kullanılmasıyla bütçe hakkının kullanımı arasında varoluşsal bir ilişki var. birbirinden ayrılmaz iki haktan bahsediyoruz. Bütçe hakkı yani gelirleri, kamu harcamalarını ve giderleri belirleme açısından son derece önemli ve kıymetli bir hak. Giderleri belirleyecek, onaylayacak ve denetleyecek, gelirlere karar vereceğiz. Bütçe hakkı dediğimiz devletin vergileri toplayan sağ eli ile hizmeti yapan sol elinin dengesinin kurulmasının hep beraber iki hafta boyunca bu dengeyi konuşacak ve tartışacağız.

TBMM Genel Başkanımız sıcak tartışmaların içine girmemesi gerekiyor olsa da kendisinin partinin genel başkan vekilliğini yaptığı sırada sahiplendiği bir tanımlamayı da hatırlatarak sözlerimi biraz daha açmak isterim. Kurtulmuş şöyle der; Genç Türklerden başlayıp bugünkü CHP'ye kadar gelen bir siyasi akım ve onun karşısında her aşamada 150 yıldır onlarla karşı karşıya gelmiş ikinci bir siyasi akım var. Türkiye'de iki ana yol var. Biri Genç Türklerden CHP'ye giden biri de bizi yolumuzdur der. Bunu bir kez, iki kez değil, görevi icabı Anadolu'nun dört bir tarafından tekrarladı. Biz bu karşıtlıklar üzerinden bir siyaset örmeye bugün için pratik bir fayda yüklemesek de Numan Bey'in rotaya koyduğu bi iki yolun nereden başlayıp nelerle karşılaşıp nereye vardığını da hatırlamak gerekiyor. Örneğin biz Anayasayı ve Meclisi savunan yoluz. Diğer yol Meclisi 33 yıl kapalı tutan yoldur. Biz ikinci meşrutiyet için canını ortaya koyan yoluz. diğer yol Damat Ferit hükümetini ortaya koyan yoldur. Biz Sevr'i yırtıp atıp Lozan'ı imzalayan yoluz diğer yol Sevr'i imzalayanların yoludur. Biri İstanbul fetvasıyla Mustafa Kemal ve arkadaşlarına idam isteyenlerin yoludur. Diğeri Ankara fetvasıyla milli mücadeleyi sahiplenenlerin yoludur. Biri milli mücadele aleyhinde bildiri yayınlayıp İngiliz uçaklarından attıran İskiritli Atıf'ın yoludur. Diğeri Ankara Müftüsü, milli mücadeleye destek olan Rıfat Börekçi'nin yoludur. Biri Altıncı Filo gelince ona karşı direnen solcu öğrencilerin karşısına dikilenlerin yoludur. Bizim yolumuz 6. Filo'yu denize dökenlerin yoludur."

AKP'Lİ VARANK'A TEPKİ

2024 Bütçe görüşmelerinde konuşma yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP Milletvekili Mustafa Varank ile gerilim yaşadı. Özel, "Cumhuriyetin ilk yüzyılının ilk çeyreğindeki bu büyük atılımdan sonra CHP tek başına bütçe yapmak, milli ekonomi yaratmak, bu değerleri savunmak, bu anlayışla yol yürüme imkanından mahrum kalacaktı. Cumhuriyetin ilk yüzyılının neredeyse son çeyreğinde Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidardaydı ve parti bu dönemde tek başına iktidarın imkanları ile... Arkadaşlar rica ederim. Bu metinden ve içerikten rahatsız olan Varank'ın bu tavrı takınmasını eski hallerinden hatırlamıyor musunuz?" dedi.

Varank da Özel'e "Ben hep aynıydım ama sen çok değiştin. Hançercileri biliyoruz. Gayet saygılıyım" yanıtını verdi.

‘VERGİYİ TAVANA YAYMA VAKTİ GELMİŞTİR’

Özel, şöyle devam etti:

"2024 bütçesi cumhuriyetin 2. yüzyılının ilk bütçesi olmasının öneminin yanından 6 Şubat yıkımından sonra ilk kez yapılan yıllık bir bütçe olmanın sorumluluğunu da taşımaktadır. Bu bütçe cumhuriyetin ilk yüzyılının ilk çeyreğindeki gibi bir bütçe olsa bizi kıskanan Almanya’nın durumuna benzer bir durumda oluruz. Bakın elimde çok basit bir karşılaştırma var.

Uykunuzu kaçıracak mesele bu vergi sistemidir, bu akşam buna oy vereceksiniz. Seçimden önce gelecek dediğiniz gelmeyen, seçim garantisi isteyen ‘ben bilirim’ diyene öyle dersen olmaz diyen, kendi deyimiyle rasyonel işler yapacak olan bakanınız Mehmet Şimşek var ya… Geçtiğimiz hafta vergiyi tabana yaymak lazım dedi. Yüzde 89’unu garibanların yüzde 1’in kodamanların vergi sistemini tabana değil tavana yayma vakti gelmiştir."

'SÜLEYMAN SOYLU'YA SORUŞTURMA BAŞLATIN'

AKP iktidarının suç ekonomisi yarattığını söyleyen Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın övülmesine tepki gösterdi. "Bu bakanı atayan kalemin ucu aynı" diyen Özel şunları ifade etti:

"Türkiye'de bugün suç ekonomisi gündemde. Yapmış olduğunuz tercihler bambaşka çarelere sapıldığı için memlekette suç ekonomisi var. Kötü para tek başına gelmedi. Mafya liderleriyle, insan kaçakçıları, uyuşturucu baronlarıyla birlikte geldi. Onların geldiği Türkiye'de onlarla çok uğraşmayan bir İçişleri yönetimi de vardı. Şimdi İçişleri Bakanı bunlarla uğraşıyor iktidar da muhalefet de destekliyor. Arkadaşlar, bakan pisliklerle uğraşsın da bu bakanı atayan kalemin ucu aynı... Öncekini de atayan Recep Tayyip Erdoğan. Eğer birileri bu bakan ile övünmek istiyorsa Süleyman Soylu ile ilgili soruşturma başlatın."