İstanbul, Kadıköy Koşuyolu'nda bulunan FİDOL İlkokulu'nun sahibi Faik Birgül'ün Özel Öğretmenler Sendikası üyesi bir öğretmene "Sen çok güzelsin, bak erkeklerde para çok önemli, sana yatırım yapmak istiyorum, biraz özel hayatını konuşalım.” dediği iddiası üzerine Öğretmen Sendikası Kadın Komisyonu bugün saat 18.30'da okulun önünde öğretmen arkadaşları için eylem gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde X hesabından bir açıklama yaparak okulun önünde toplanan öğretmenler, eyleminde okulun sahibinin sadece tecavüz ile kalmadığı elden para ödeme yöntemiyle sigorta ödemelerinde öğretmenlere haksızlıklar yapıldığı söylendi.

Özel Öğretmenler Sendikası'nın yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

Kadın emeği sömürüsü ve kadın düşmanlığının üretildiği eril tahakküm düzeni eğitim kurumlarında da sistematik biçimde sürmektedir. Bu kurumlardan biri de adeta suç mahalli haline gelmiş İstanbul Koşuyolu’nda bulunan Fidol Okulları’dır. Kurumda görev yapan öğretmenler, uzun süredir sistematik hak gasplarıyla karşı karşıya gelmekte ve insanca olmayan koşullarda çalışmaktadır. Kurumda maaşların elden ödenmesi, sigortasız öğretmen çalıştırılması, meslek dışı atamalar yapılması, eksik sigorta yatırma, angarya işler, hayalet öğrenci gibi birçok hak gaspı ve usulsüzlükle yaşanmaktadır. Bununla birlikte kurumda kadın öğretmenlere yönelik de şiddet ve taciz söz konusudur.

Fidol Okullarında yaşanan hak gasplarının ve tacizin sorumlusu ise patron Faik Birgül’dür.

Fidol Okulları patronu Faik Birgül bir kadın üyemizi sistematik biçimde taciz ve tehdit etmiştir. Birgül, üyemizi, kurum içerisinde bulunan odasında öğretmene sarılmak suretiyle fiziksel tacizde bulunmuştur. Kurum patronu fiziksel tacizle birlikte “Sen çok güzelsin, bak erkeklerde para çok önemli, sana yatırım yapmak istiyorum, biraz özel hayatını konuşalım.” gibi ifadelerle sözlü taciz de gerçekleştirmiştir. Bu teklifleri reddeden kadın öğretmen sonrasında çeşitli biçimlerde hakaret ve tehditlere maruz kalmıştır. Bütün bunların ardından Faik Birgül 'Benim arkam güçlü, ne yaparsan yap.' diyerek öğretmeni hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde Kod 45 ile işten çıkarmıştır. Ancak baskı bununla da sınırlı kalmamış; Birgül, öğretmeni açıkça “Senin kafanı gözünü patlatırım, evine adam gönderirim” diyerek alenen tehdit etmiştir. Bu tehditler sonucunda kendini güvende hissetmeyen üyemiz evini ve işini değiştirmek zorunda kalmıştır. Bu kişi hakkında yapılan sayısız ihbara ve somut delillere dayanan şikayete rağmen bu kurum ve kurucu herhangi bir denetimden geçmemiştir. Bu cezasızlık ve denetimsizlik kültürü yaşanan şiddetin süreklileşmesine neden olmaktadır.

Birlikte güçlüyüz, tacizcilere geçit vermeyeceğiz!

Öğretmen Sendikalı kadınlar olarak erkek şiddetine ve tacize eğitim kurumlarında geçit vermeyeceğiz! Eğitim kurumlarını güvenli alanlar haline getirmek için mücadele edecek, kadınların cinsiyet eşitliğine dayalı bir anlayışla çalışabileceği koşullar oluşuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Kadına yönelik her türlü ayırımcılık, erkek şiddeti ve taciz karşısında dayanışmayı büyütecek, birlikte güçleneceğiz.

Öğretmen Sendikası Kadın Komisyonu