Ankara’da özel okullarda çalışan öğretmenler, toplu ulaşımdan indirimli yararlanmak için imza kampanyası başlattı.

Özel eğitim kurumlarında düşük ücretlerle ve fazla mesai ile çalıştırılan öğretmenler ulaşıma gelen zamlar nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Ankara’da günde 13 TL ödeyerek, işlerine gidip gelen Birlik Sendikası üyesi öğretmenler, ulaşım masrafını karşılamakta zorlandıkları için indirimli ulaşım talebiyle kampanya başlattı.

Özel okul öğretmenleri Nihal Soycan ve Sadullah Söylemez, başlattıkları kampanyayı, taleplerini anlattı.

"ÖĞRETMENLER ZORLAŞAN KOŞULLAR ALTINDA DAHA DA EZİLDİ"

Yaklaşık 8 senedir özel eğitim kurumlarında çalıştığını söyleyen Nihan Soycan, “Özel okullarda bir öğretmen, haftalık 40-45 saat çalışıyor. 2014 yılına kadar, öğretmenlerin aldığı ücret aynı işi yapan, kamu öğretmenine denk geliyordu. Sonrasında bir yasal düzenlemeyle, bu eşitlik ortadan kaldırıldı. Özel sektörde yer alan kimi patronlar, bu durumu kendi lehlerine kullanarak öğretmen ücretlerini aşağı çekme yolunda hareket ettiler. Şu anda bir okul öğretmeni asgari ücret ya da asgari ücretin bir miktar üstünde çalışıyor. Enflasyon dalgasıyla beraber, geçinmekte zorluk yaşayan öğretmenlerin zorlaşan koşullar altında daha da ezildiğini gördük” diye konuştu.

"SADECE ANKARA'DA ÖZEL OKULLARDA ÇALIŞAN 15 BİN ÖĞRETMEN VAR"

Ulaşım hakkının en çok emekçiler tarafından kullanıldığına ve ulaşımın bir hak talebi olduğunu vurgulayan Soycan, “Ankara’da özel okullarda çalışan 15 bin öğretmen var ve bu öğretmenler, işlerine gidip gelirken dolmuşa, otobüse binmek zorunda kalıyor. Zaten ulaşım ücreti, öğretmenin düşük ücretinin karşısında bir zorluk yaratıyor. Son zamlarla beraber Ankara'daki ulaşım zamları bir gidiş dolmuşla 7 TL, otobüsle 6,5 TL’ ye denk geliyor. Günde 13 TL’yi cebimizden veriyoruz” dedi.

2015 YILINA KADAR ULAŞIM HAKKINDAN İNDİRİMLİ YARARLANIYORLARDI

Soycan, Ankara’da 2015 yılına kadar özel okul öğretmenleri ve kamu öğretmenlerinin ulaşım hakkından indirimli olarak yararlanabildiklerini, ancak bu hakkında dönemin AKP’li Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından ellerinden alındığını belirtti.  

"EN TEMEL HAKKIMIZ OLAN OKULA NASIL GİDECEĞİZ KAYGISININ ORTADAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

“Kamu öğretmeni öğretmen de biz değil miyiz?” diye soran Soycan, “Ulaşım meselesinin öğretmenler için ciddi bir sorun haline geldiğini fark ettiğimizde, imza kampanyası başlattık. Change.org üzerinden bu kampanyadan faydalandık. Bu kampanya oluşturulduktan sonra da imza föyleri hazırladık. Birlik sendikamıza üye olan herkesin bu kampanyaya destek olmasını talep ediyoruz. Topladığımız imzaları Ulaşım Genel Müdürlüğü yardımcısına teslim ettik ve sonuç olarak da bu kampanyanın devam edeceğini söyledik. En temel hakkımız olan okula nasıl gideceğiz kaygısının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Biz öğretmenler ve Birlik Sendikası üyeleri olarak hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

"ÖĞRETMENLERİ BÖLÜYORLAR"

19 yıldır özel sektörün farklı alanlarında çalıştığını söyleyen Sadullah Söylemez de, “Günde 9 saat çalışıyorum, hafta sonu da gidiyorum ama bir maaş karşılığı değil. Maaşlarımız çok düşük bizim sektörde tecrübeli ya da tecrübesiz çok da fark etmiyor. Özel okul öğretmenlerini özel öğretmenler ve kamu öğretmenleri diye bölüyorlar. Ulaşım hakkını da özel okul patronlarının işini kolaylaştırmak için oraya destek olmak adına elimizden aldılar” dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

İmza kampanyaları ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini dile getiren Söylemez, belediyeden kendilerine henüz olumlu ya da olumsuz dönüş olmadığını belirtti. Yaptıkları görüşme ve imza kampanyalarından sonuç alamamaları halinde hukuki yolları da deneyeceklerini dile getiren Söylemez, devlet okullarında verilen ulaşım ücretinin özel okullarda da verilmesini ettiklerini söyledi.