Oya Tekin, Tarsus doğumlu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan bir serbest avukattır. Adana'da çoklu çalışma ve kurumsal avukatlık ofisi oluşturan ilk kadınlardan biridir.

Tekin, Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları bölümünde yüksek lisans yaptı. Siyasi alanda da aktif olan Tekin, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi 6’ıncı sıra milletvekili adayı olarak yer aldı. Ayrıca Adana İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Tekin, Adana Barosu'nda mesleki sorunlar, kadın hakları ve çevre komisyonlarında görev almıştır. Sivil toplum kuruluşlarında da aktif olan Tekin, çevre, insan hakları ve kadın hakları konularında kurucu üye olarak görev yapmıştır. Özellikle mülteci/sığınmacı hakları konusunda çalışmalar yapmış, Suriye'den Adana'ya göç eden sığınmacıların hukuki durumu ve toplumla entegrasyonuna ilişkin kapsamlı bir çalışma raporu hazırlamıştır. Ayrıca kadınların siyaset sahnesindeki mücadelesini görünür kılmak amacıyla "Cam Tavanları Kırıyoruz" isimli bir kitap kaleme almıştır. Av. Celal Tekin ile evli olan Oya Tekin,üç çocuk annesidir.