Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, sınav başvuru ücretlerinin kurumu karlı hale getirmediğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ÖSYM'nin sınavlara ilişkin ücretlerin ve hizmet bedellerinin adaylardan alındığını belirttiği yazılı soruları yanıtladı.

ÖSYM'nin verdiği yanıta göre, sınavlarla ilgili giderler, adaylardan alınan başvuru ücretleriyle karşılanıyor. Ancak belirlenen ücretler, kurumun giderlerini karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle, 2022 ve 2023 yıllarında hazine yardımına başvurulmuş.

ÖSYM'nin yılda yaklaşık 50 sınav düzenlediği ve bu sınavlarda 2 milyon görevlinin yer aldığı belirtilen yanıta göre, gelir ile gider arasındaki fark, kurumun kar amacı güdmediğini gösteriyor. ÖSYM, sınırlı kaynaklarla iş yürüttüğünü vurgulayarak, sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesinin sınav güvenliğini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

ÖSYM'nin yanıtında, şunlar kaydedildi:

"Belirlenen sınav başvuru ücretleri kurumumuza kar ettirecek seviyede olmayıp Başkanlığımızın adaylardan elde ettiği hizmet gelirleri, giderleri karşılamadığı için 2022 ve 2023 yıllarında hazine yardımı alınmıştır. Başkanlığımız, adaylara sınavlarda sadece hak ettiğinin verilmesi, haksız kazanımların önüne geçilmesi için her türlü güvenlik tedbirinin alınması kapsamında büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Ancak Türkiye genelinde büyük bir organizasyonu sorunsuz şekilde yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı adaylardan topladığı sınav başvuru ücretleri ile sağlayan Başkanlığımız sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmektedir. Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir ki bu durum, sınavların sıhhatini ve güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir."