"Satmaya cesaret etmediğimiz bazı ürünleri, hayrımıza verdiğimiz bazı ürünleri yeri geliyor müşteri daha uygun alabilir miyim diye parasıyla alıyor. Şu an mevsim sonu, zaten birçok ürünü paraya çevirmek için aldığımız fiyatın dahi altında satıyoruz. Bu şekilde olduğu halde işlerimiz durgun" dedi.

Osmaniye’de semt pazarında vatandaşlar pahalılıktan, pazar esnafı da halkın alım gücünün düşmesinden şikayet etti. Pazarda giyim eşyası satan Zeki Şahin, insanların daha ucuza almak için solmuş ve defolu kıyafet sorduğunu belirterek şunları söyledi:

"MÜŞTERİ HATALI, ELDE KALMIŞ ÜRÜN ALIYOR"

"Şu an sezon sonu olduğu için fiyatlarımız çok uygun. Aldığımız fiyatın altında ürün satıyoruz. Bu şekilde sattığımız halde vatandaş gelip, bizden hatalı, elde kalmış, solmuş, tekleme kalmış ürünleri uygun fiyata alabilir miyim diye beklenti içerisinde. Satmaya cesaret etmediğimiz bazı ürünleri, hayrımıza verdiğimiz bazı ürünleri yeri geliyor müşteri daha uygun alabilir miyim diye parasıyla alıyor. Şu an mevsim sonu, zaten birçok ürünü, paraya çevirmek için aldığımız fiyatın dahi altında satıyoruz. Bu şekilde olduğu halde işlerimiz durgun. Pazar, görüldüğü gibi; birçok pazarcı arkadaşımız zaten işi bıraktı. Esnaf arkadaşlarımız da çok azaldı, yarı yarıya düştü diyebilirim. Fiyatlar önceki seneye göre, 10 liraya sattığımız ürün şu an en düşük 50 lira. Bu önümüzdeki kış sezonu için de yine en düşük ürün 100 lira olacak. Yani eskiden 10 liranın değeri şimdiki 100 lira gibi, birçok insan bunun farkında değil."

"ÜRÜNLERİ BORCA ALIYORUZ"

Başka bir pazarcı esnafı Arif Kırnaz ise "Bekliyoruz, arabada yatıyordum, arkadaşlar kaldırdı. Hiçbir şeye güç yetmez oldu. Şunlar biz daha önce 10 liraya sattığımız ürünler, şu anda 50 lira. Milletin alım gücü yok, iyice bitmiş. Parası olan gidiyor, Antalya’da yaşıyor geliyor, olmayanda burada bekliyor. Biz zorla alamıyoruz, o ayrı bir sorun zaten. Şimdi biz satsak önce karnımızı doyururduk, ondan sonra o kısmı düşüneceğiz. Adama gidip yalan söyleyeceğiz; öte edeceğiz, beri edeceğiz biz de alacağız Çünkü biz peşin alamıyoruz, borca alıyoruz" dedi.

"MÜŞTERİ DURUMU DA İŞ DURUMU DA SIFIR"

İşlerin kötü olduğunu anlatan pazarcı Abdurrahman Danışır, "Müşteri kalabalığı sıfır, iş durumu da sıfır. Yani şu anda geçim olmayacak şekilde. Zaten mallar pahalı. Müşteri geliyor, bir şey soruyor, fiyatı pahalı geldiği için almadan gidiyor. Biz de esnaf olarak gerçekten zor durumdayız. Biz yönetimden de memnun değiliz, yönetimin mutlaka değişmesi lazım. Bu şekilde bu gidişat olmaz yani. Yönetimin hiçbir tanesi, bir tane milletvekili gezmiyor. Halk içinde olması lazımken, halkın derdini dinlemesi lazımken hiç piyasada yoklar. Böyle yönetim mi olur? Zamlardan zaten halkımız kıpırdayamıyor ki. Bir taraftan mazot pahalı, bir taraftan giyim pahalı, her şey pahalı yani. Geçim olmayacak noktada" diye konuştu.

Pazara alışverişe gelen Zergi Aslan de "Fiyatlar 10 lira, 15 lira, 12 lira. Salatalık bile 10 lira. Yüz lira getirip ancak bir yemeklik... Böyle geçim nasıl olacak? Eşim hamallık yapıyor. Yani fakirleri de biraz düşünsün. Şimdi bir asgari ücret nerede, bir hamal nerde? Asgari ücret eve yetmiyor" dedi.

"DEĞİŞİM ŞART, YAZIK BU MİLLETE"

Asgari ücretle çalıştığını söyleyen bir vatandaş ise şöyle konuştu:

"Kardeşim, ben asgari ücretle çalışan biriyim. Şu an domates 7 lira, ben alamıyorum ya alamıyorum. Şu an geldim, 300 lira cebime para koydum, 3-4 poşet bir şey aldım gittim. Gerçekten yani milletin alım gücü gerçekten yok şu an. Bu şekilde hiçbir yere varılmaz. Bu şeylere ‘dur’ demenin zamanı geldi, olmaz böyle. Başımızdakilerin buna bir el atması lazım. Pazara gelsinler, görsünler. Gelsinler, Allah için bir çıksınlar, baksınlar. Bu pahalılık neyin nesi? Evi kira olan, asgari ücretli çalışan kişi nasıl geçinecek, nasıl geçimini sağlayacak? Gelsin, asgari ücreti cebine koysun, bir ay idare etsin, bakalım edebilecek mi? Edebilecek mi ya? Ben soruyorum buradan. Yazık şu millete ya, mümkün değil ya. Ben de bu zamana kadar AK Parti'ye oy verdim ama şu saatten sonra kesinlikle, bu şekilde giderse kesinlikle... Değişim şart yani, değişim şart."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Osmaniye Semt Pazarı

Zeki Şahin

Arif Kırnaz

Abdurrahman Danışır  

Zergi Aslan

Bir vatandaş