Ordu Çevre Derneği, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne “Durugöl, eski otogar, eski stadyum projeleri” hakkında sorduğu sorulara iki daire başkanlığı birbiriyle çelişen yanıtlar verdi.” açıklaması yaptı.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu olarak yapılan açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 16.06.2023 tarihinde yazdığımız yazımızla, “Altınordu ilçesinde eski otogar, eski stadyum ve Durugöl Mahallesindeki göl alanıyla ilgili projeler var mı, nelerdir?” diye sorduk ancak sorumuza Parklar ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’ndan ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’ndan ayrı ayrı yanıtlar geldi. Yanıtlar sorularımızla ilgili olmadığı gibi, birbiriyle de çelişmektedir. Sorularımıza ilgisi olmadığı gibi gerçek dışı (hayali) yanıtlar geldi. Anlaşılıyor ki, üç projenin de yasal dayanağı yok. İmar planı daha önce iki defa edildi. Bir davada OBB kaybetti, ikinci dava devam ediyor. Aslında şu an Altınordu’da imar planı yok. Her şeyi oldubittiye getiriyorlar. Ortada proje yok ama biz yapacağız diyorlar. İki daire başkanlığının yanıtı bunu gösteriyor.” denildi.

 Sorular başka yanıtlar başka


ORÇEV Yönetim Kurulu açıklamasında soruları ve yanıtlar hakkında da şunları açıkladı. “Sorumuz üç yerdeki projelerin ne olduğu ve kamuoyuyla paylaşılmadığı üzerindeyken Parklar ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’ndan gelen yanıt şöyle ‘…ilgili yaznızda…bilgi istenmektedir. Bahse konu Durugöl mahallesinde bulunan gölet ve çevresi ile ilgili, birimimiz tarafından alanın; ekolojik,botanik, fitolojik, zoolojik, jeolojik, limnolojik, sosyolojik, vb. özellikleri göz önünde tutularak , gerekli akademik çevrelerden de destek alınarak proje geliştirme süreci devam etmektedir. Proje süreci tamamlandığında gerekli açıklama kurum yetkililerimiz tarafından kamuoyuyla paylaşılacaktır.” deniyor. Soruyoruz, projesi hazır olmayan bir yerde nasıl çalışma başlatıldı? İş makinaları alana sokuldu? Tepkimiz sonrası çalışma durduruldu. Ya ses çıkarmasaydık, projesiz, kendi bildiklerince göl bölgesinin özelliği bozulacaktı.


 İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığından ise sorularımıza, “…ilgili yanınızda…bilgi istenmektedir. İlimiz Altınordu ilçesi eski otogar alanı 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında mülga Bakanlar Kurulu’nun 02.02.2015 tarihli ve 2015/7562 sayılı Kararı ile “Riskli Alan” olarak ilan edilmiş olup Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1/500 ve 1/ 1000 ölçekli imar planları onaylanmış olup Ticaret Alanı, Kültürel Tesis ve Park Alanı olarak onaylanmıştır. Eski stadyum alanı için 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında Millet Bahçesi olarak onaylanmıştır. Durugöl Mahallesindeki alan ise Altınordu Belediyesinde 1/1000 uygulama imar planı askı sürecindedir.” Bu yazı da çelişkilerle dolu. Proje soruyoruz, kararlardan söz ediliyor. İki yazıda Durugöl hakkında çelişkili yanıt var. Birinde proje yapılıyor deniyor, ikincisinde de imar planı askıda deniyor. Oysa imar planı askıdan indi ve imar planının iptali için açılan dava devam ediyor. Böyle çelişkilerle dolu yanıtlar aslında belediyenin projesiz ve ben yaptım oldu mantığıyla hareket ettiğini göstermektedir.” denildi.
 
 Takipçiyiz

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projelerine açtıkları davaları kazandıkları da vurgulanan açıklamada, “OBB, ben yaptım oldu anlayışıyla, yasa, hukuk tanımadan ısrarlarla yanlışlarını sürdürüyor. Dernek olarak yapılan yanlışlara, eksikliklere karşı takibimiz devam edecek. Yaşanabilir ve ekosisteme uygun bir il mücadelemizi sürdüreceğiz.” denildi.