Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde yapılan çöp tesisinin kuruluş sürecinde halkın tepkileri olmuş ve üç ay boyunca direniş çadırı kurarak tepkilerini dile getirmişlerdi. Çöp alanı olarak seçilen yerin ormanlık alan ve tepe olması, çevre köylerin sularını temin ettiği yer olması nedeniyle köylülerin, partilerin, derneklerin eleştirilerine neden olmuştu.


 Tesisin açılışından sonra da tesisteki çöpler ve kirli suların ormanı ve dereleri kirletmesi üzerine şikayetler yapılmış ve tesisin çevreye verdiği kirlilik zararı nedeniyle de dört kez ceza uygulaması yapılmıştı. Bu kirletmeler nedeniyle halk adına temsilen üç kişinin açtığı “lisansın iptali” davası sonuçlandı. Mahkeme “yürütmeyi durdurma kararı” verdi. Davacı Avukatı Emrah Duman, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararına uyarak tesise çöp taşımayı durdurması gerektiğini belirtti.

Ordu Çaybaşı Açıklama

 Kirliliğin zararları artmaya başladı


Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararına uyması için Çaybaşı ilçesi Park Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına Ordu Çevre Derneği yöneticileri, CHP, İYİP, Emek Partisi, BBP temsilcileri ve bölge halkı katıldı.


Mahkeme kararının içeriği hakkında bilgi veren Avukat Emrah Duman, Ordu İdare Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” kararının uygulanması için bir süre beklediklerini belirterek, “Burada su kaynaklarının olduğunu, aşağıda Çaybaşı, İkizce, Ünye ilçelerinin etkileneceğini söyledik. Ancak dinlemedi, daha da fazlasını yaptı doğayı çöplük sanan zihniyet. Rüzgar olduğunda vahşi depolanan çöpler ormana, derelere dağıldı. Kirli sular dereleri kirletti. Balık ölümleri gerçekleşti. Çaybaşı ve diğer ilçelerdeki su şebekeleri zarar gördü. Vatandaşlara tankerlerle su taşındı. Daha önce de yaşanan bu sıkıntılara karşı önlem alması gereken yetkililer ilgisiz kalmıştır. Başvurduğumuz yerler, öyle bir şey yok, yanılıyorsunuz, dediler. Hatta halkın tepki amaçlı basın açıklamalarına dahi izin vermediler. Dava açtık ve Ordu İdare Mahkemesi bizi haklı gördü. Mahkeme suların, çevrenin kirlenmesi nedeniyle hukuk devleti ilkesi de dikkate alınarak, telafisi zor zararların yaşanmaması için lisans iptal davamızda “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkemenin kararına uymalı ve tesiste çalışmaları derhal durdurmalıdır. Durdutulmalıdır ayrıca OBB' nin üst mahkemeye yaptığı itiraz da ret edildi. Bölge İdare Mahkemesi de bizi haklı buldu.” dedi.

Ordu Çaybaşı Protesto

Çöp tesisi yanlış yere yapıldı


Basın açıklaması etkinliğinde Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de çöp tesisinin yerinin yanlışlığını vurgulayarak, “Çaybaşı ilçesi İlküvez mevkiinde yapılan çöp arıtma tesisinin yeri yanlıştı. Çünkü burası yayla ve içme suyu var, hayvancılık yapılıyor. Tesis çöp araıtma tesisi olarak yapıldı ancak vahşi depolama olarak kullanılıyor. Çöp toplanma alanının üzeri 10 cm toprakla örtülmesi, sızdırmazlık olması gerekiyordu. Bunların hiçbirisi yok. Hem halk hem de Ordu Çevre Derneği olarak ÇED ihlal ediliyor, zarar veriyor diye dört kez Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne dilekçe verdik. OBB’ye dört kez ceza kesildi. Cezalar da dikkate alınarak dava açıldı. Mahkeme “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. OBB çöp tesisini kaldırması gerekirken çevreye zarar vermeye devam ediyor. OBB mahkeme kararını uygulamalı, çöp tesisindeki çalışmayı durdurmalıdır.” dedi.

Basın açıklaması sonrası mahkeme kararının uygulanması için Çaybaşı Kaymakamlığına dilekçe verildi. Mahkeme kararının uygulanması için takipçi olunacağı belirtildi.