Bilecik’te 10 yıldır optisyenlik yapan 5’inci Bölge Bursa Optisyenler ve Gözlükçüler Bilecik İl Temsilcisi Tuğçe Kılıç, sektördeki sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. Kılıç, şunları söyledi:

"HEM MÜŞTERİ HEM BİZ MAĞDUR OLUYORUZ"

“Geçen seneye nazaran fiyatlarımız tabi ki 2-3 katına çıktı. Geçen sene gözlük alan müşterimiz aynı gözlüğü tekrar almak istediğinde tabi ki fiyatları duyunca şok oluyor. Kur artışıyla birlikte fiyatlarımız sürekli güncelleniyor. Dolayısıyla hem müşteri mağdur oluyor hem biz mağdur oluyoruz. Çoğu ürünümüz yurtdışından geldiği için yerli ürün az sayıda var maalesef. Çoğu ürünümüz yurtdışından geliyor. Bu yüzden kur artışıyla birlikte biz de etkileniyoruz.

"HER GÜN BİR MÜŞTERİNİN TEPKİSİ İLE KARŞILAŞIYORUZ"

Satış oranlarımız, tabi ki son 2-3 yıla baktığımız zaman yarı yarıya düştü diyebilirim. Maliyetler çok arttığı için insanlar gözlük ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyorlar. Yani her gün bir müşterinin tepkisi ile karşılaşıyoruz bununla ilgili. Fiyat artışını duydukları zaman maalesef bizden kaynaklandığını düşünüyorlar. Biz biraz müşteriyle yüz yüze gelmek zorunda kalıyoruz bununla ilgili. Tabi ki dönüşler olumsuz.

"İLK SIKINTIMIZ SGK ÖDEMELERİ"

Meslektaşlarımız ile görüştüğümüz zaman ilk sıkıntımız tabi ki SGK ödemelerine herhangi yenileme yapılmaması. Yaklaşık 20 yıldır aynı ödeme yapılıyor cama ve çerçeveye. Dolayısıyla müşteri geldiğinde hala ücretsiz gözlük alma beklentisi ile geliyor ve biz bunu açıkladığımız zaman bize çok inanamıyor. Müşteri ile biz muhatap olmak zorunda kalıyoruz ilk sıkıntımız bu. Onun dışında orijinal olmayan, ‘merdiven altı’ diye bahsettiğimiz gözlüklere herhangi bir yaptırım uygulanmaması. Her yerde maalesef var. Biz bu kadar denetim altındayken ve her şeyimize dikkat ediyorken sağlıkla ilgili bunların bu kadar özgürce satılması bizleri rahatsız ediyor."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Gözlüklerden genel görüntü

*5’inci Bursa Optisyenler ve Gözlükçüler Bilecik İl Temsilcisi Tuğçe Kılıç’ın konuşması