AKP-MHP iktidarının ağaç katliamı hız kesmeden devam ediyor. Dersim’in Hozat ilçesine bağlı 1994 yılında boşaltılan Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki Boydaş ve Kurukaymak köyleri kırsalında 2021 yılında “operasyon” gerekçesiyle yakılan ormanlar, bu sene de “yeniden yeşertme” bahanesiyle 5 aydır kesiliyor.

İhalede 30 hektarlık alanın verildiği biliniyor ancak bir sonraki aşamada kesilecek alanın 400 hektara kadar ulaşacağı belirtiliyor.

'YENİDEN YEŞEREN AĞAÇLAR KESİLİYOR'

Geçen sene yakılan ağaçlardan kalanları da rehabilitasyon adı altında kesildiğini belirten HDP Dersim İl Eş Başkanı Ferhat Yıldız, “Kesilen ağaçlar yakılıp kömür haline getiriliyor, kesilen ağaçlar ticaret metası olarak kullanılıp başka bölgelere mangal kömürü olarak satılıyor. Yetkililer ‘geçen sene yanan ağaçları kesiyoruz’ diyorlar ancak geçen sene yanmış ağaçlar ayakta duruyor yaprakları yeniden yeşeren ağaçlar kesiliyor. 8 Ekim’de Dersim’de yaptığımız Çevre Mitingi’nde halkımız madencilik ve ağaç katliamına karşı büyük bir duyarlılık gösterdi ancak devlet verilen tepkiyi dikkate almadı” diye belirtti.,

 'BÖLGEDE İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI'

Ağaç katliamıyla birlikte bölgede “insansızlaştırma politikası” uygulandığına vurgu yapan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Ormanlar yok edildiği zaman yaşam alanları da yok olur. Devletin yapmak istediği bölgeyi insansızlaştırarak insanları göç ettirmek istiyor. Geçmişten beri yürütülen asimilasyon politikasını geliştirip doğayı tahrip ederek, ormanları katlederek Dersim’i, Şırnak’ı insansızlaştırmak istiyor.”