GÜNDEM

Onur Yaser Can davası başladı: Sanık polis fotoğraftaki kişi olduğunu söyledi

Abone Ol

HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Bugün dinlenen sanık Hakan Aydın fiziki takip görevindeydim karakol işlemlerinde bulunmadım, dedi. Onur Yaser Can'ın avukatları gözaltında bulunduğunu kanıtlayan fotoğrafları mahkemeye sundu. Sanık Hakan Aydın böyle bir tişörtü olduğunu fotoğraftaki kişi olduğunu kabul etti.

Bugün dinlenen sanık Hakan Aydın fiziki takip görevindeydim karakol işlemlerinde bulunmadım dedi Onur Yaser Can'ın avukatları gözaltında bulunduğunu kanıtlayan fotoğrafları mahkemeye sundu. Sanık Hakan Aydın böyle bir tişörtü olduğunu fotoğraftaki kişi olduğunu kabul etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda narkotik polisi tarafından gözaltına alındı. İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bundan iki gün sonra, "Tutanaklarda eksiklik olduğu" gerekçesiyle tekrar karakola çağrıldı. 23 Haziran 2010’da tekrar ifadeye çağrılan Can aynı gün intihar etti. İntiharının ardından annesi Hatice Can, oğlunun cebinde, üzerinde çıplak aramaya maruz bırakıldığına dair ifadelerin yazılı olduğu bir not buldu.

“Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma", "resmi belgede sahtecilik", "resmi belgeyi bozma, yok etme" suçlarından dört polis ve bir bilirkişi hakkındaki yargılamanın ikinci duruşması  İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşma büyük salon 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülüyor.

Duruşmaya TİP Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Barış Akademisyenleri ve çok sayıda hak savunucusu katıldı. 

İlk duruşmada komiser konumundaki Hakan Aydın’ın şehir dışında olduğu için zorla getirilme suretiyle SEGBİS ile duruşmada hazır bulunmasına karar verilmişti. Hakan Aydın duruşmaya SEGBİS ile katıldı.  Hakan Aydın, "Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum ben fiziki takip görevindeydim, gözaltı işlemi sırasında orada değildim. Ben Yaser'e uyuşturucu satanları takip ediyordum. Tutulan tutanakta imzam yok." dedi.

Mahkeme Heyeti Hakan Aydın'ın tanık olarak savcıya verdiği ifadeyi okudu.  Hakan Aydın, "savcıya prosedürü anlattım, orada bulunmadım olaya hakim değilim benim sadece fiziki takip tutanağında imzam var" dedi. 

Mahkeme Heyetinin sorularının ardından Onur Yaser Can’ın avukatları sanık Hakan Aydın'a sorular sordu. Av.Çınar Aksoy, Onur Yaser Can Narkotik büroya getirilirken kamera kayıtlarına göre kendisinin (Hakan Aydın), Muhammet Ongun ve Onur Ülker'in bulunduğunu hatırlattı. 

Sanık Aydın da karşılık olarak “Bu soruyla nereye varmak istiyorsunuz" diye yanıt verdi. Hakan Aydın avukatın sorularına "hatırlamıyorum, ilgim yok, dosyada yazıyor, ben kendimin imzası olmayan hiçbir şeyden sorumlu değilim, bilgim yok"dedi.

Onur Yaser Can’ın  Avukatlarından Çiğdem Şat "karakola gitmediğinizi ısrarla söylüyorsunuz karakola Onur Yaser Can’ı sizin getirdiğinize dair fotoğraflar var bu siz misiniz" diye sordu.  Hakan Aydın "benim böyle bir tişörtüm vardı ben olabilirim" dedi.

Onur Yaser Can’ın avukatlarından Onur Erdem sanık eski Komiser Hakan Aydın'a "talimatları siz mi verdiniz" diye sordu Hakan Aydın, "yetkili amir ben değilim ben fiziki takip bölümündeyim diğer bölümdeki polisler savcı talimatı kararıyla zaten işlerini yapar benim bütün süreci yürüttüğüm iddiası doğru değil" dedi.

Tanık olarak Yavuz Koç dinlendi.

2010 yılında uyuşturucu bulundurmaktan gözaltına alınan Yavuz Koç, Onur Yaser Can'ı tanımadığını söyledi. 

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can tanık Yavuz Koç'a çıplak aramaya maruz kalıp kalmadığını, bir daha karakola çağrılıp çağrılmadığını sordu. Yavuz Koç çıplak aramaya maruz bırakıldığını fakat daha sonra ifadeye çağrılmadığını söyledi. Tanık Candan Kaplan, Cihan Pehlivan, Elif Özdemir'in dinlenmesiyle mahkeme devam ediyor.

NARKOTİK POLİSİNİN KEYFİ DAVRANIŞLARI YÜZÜNDEN ABİMİ, ANNEMİ, BABAMI KAYBETTİM

Ezgi Sevgi Can: Bir grup narkotik polisinin keyfi davranışları yüzünden abimi, annemi, babamı kaybettim.

Onur Yaser Can’ın gözaltına alındıktan sonra ulaştığı Av. Candan Kaplan'ın tanık beyanı dinleniyor. 

Kaplan: Onur Yaser Can bana polislerin "biz senin ailene de ulaşırız" diyerek tehdit ettiklerini anlattı. 

"Çok korkuyordu. Ailesine ve işyerine ulaşılmasından çekiniyordu. Sakinleştirmeye çalışmıştım. Onur Yaser Can ikinci kere ifadeye çağrıldığını, ifadesine ‘Hacı’ diye tanımadığı birini eklediklerini, imzalamaya mecbur bırakıldığını söyledi. Emniyete gittiğimde garip bir durumla karşılaştım. Müvekkilimi de yeniden ifadeye getirmem söylendi. Emniyetten çıktıktan sonra ifadeyi Onur Yaser Can’a okudum çünkü ona hiçbir ifade tutanağını vermemişlerdi. Polislerin tavrından çok şüphelendim."

Kaplan, Onur Yaser Can 'Anlatmadığım bazı şeyler var size" demişti. Ertesi gün ifadeye gidecektik orada konuşuruz diye konuşmuştuk. Ertesi gün intihar haberi geldi."

Tanık Elif Özdemir Onur Yaser Can’ın 2009 yılında yanlarında işe başladığını söyledi. Yaser gözaltına alındıktan sonra başlayan 20 günlük süreçte tamamen dağılmıştı.

Tanık Cihan Pehlivan, Yaser arkadaşımdı. Yaser'le buluştuğumuzda gözlerinin feri sönmüştü; çıplak aramaya maruz bırakıldığını, mimar olmasıyla dalga geçildiğini, çıplak olarak otur dendiğini anlattı. Yaser çok korkmuştu bu olay onda travma yaratmıştı, satıcı diye yargılanacağını düşünüyordu dedi.

Av. Çiğdem Şat mahkemeden işkenceden dolayı suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can mahkemede şunları söyledi:

"Sanıklar işlerine geldikleri şekilde beyanlarda bulunuyorlar. Ben bütün ailemi 12 yıldır aklımızla dalga geçen bir grup narkotik polisinin keyfi davranışları yüzünden kaybettim.

Onbinlerce insanın takip ettiği bu dava konusunda işkenceye dair mahkemenin duyarlı olmasını rica ediyorum.

Hem adli hem idari yargıda ardı ardına verilen takipsizlik kararları, onlarca savcı, emniyet müdürü, müfettişi, vali var bu işin içinde. Nedense hepsi FETÖ'den yargılandı. Bu tesadüf mü? 

Onur Yaser Can sorgulanırken bir anda sorgu odasında kamera mı bozuldu? Madem çok iyi davrandınız Onur Yaser Can'a kanıtlayın o zaman. Yok kanıtlayamıyorlar!

Biz evrakta sahteciliğin işkenceyi meşrulaştırmak için yapıldığını ve dolayısıyla işkencenin devamı niteliğinde olduğunu biliyoruz. Mahkemenin bu konuda daha duyarlı, daha talepkar olmasını, adaletin tecellisini hızlandırmasını talep ediyoruz."

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can’ın beyanı sonrasında mahkemede bulunanlar alkışlarla desteklerini gösterdi."

Avukatların tanık dinlenme talepleri sonrasında duruşmaya ara verildi. Mahkeme Heyeti ara kararını açıkladı: Tanıklar dinlenecek, sanıklar vareste tutulmayacak, işkence için suç duyurusu hükümle birlikte değerlendirilecek.

Duruşma 3 Şubat 2023 saat 14.00'e ertelendi 

Duruşma sonrası Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi.