Türkiye'nin en geniş katılımlı sivil gökyüzü etkinliği Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali, Antalya Olimpos’ta devam ediyor. Bu yıl gökyüzü gözlemi  açısından en elverişli tarihler olan 11-12-13 Ağustos 2023 tarihlerinde düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından 30’u aşkın kentten 300’e yakın gökyüzü tutkunu katılıyor. Kozmik Anafor öncülüğünde hayata geçirilen etkinliğe bu yıl dokuz8HABER de katılıyor.

Üç gün boyunca 50’ye yakın etkinliğin hayata geçirileceği festivalde Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, Prof. Dr. Lokman Kuzu, Doç. Dr. Ozan Ünsalan, Uzman Astronomi Emre Bilgin, Uzman Astronom Taylan Kaşar, Uzman Astronom Şengül Yalgın ve Uzman Astronom Yaren Bektaş gibi isimler söyleşiler ve sunumlar gerçekleştiriyor. Alanında uzman ve duayen isimlerinin düzenlediği bu söyleşilere, eğitimlere ve atölyelere katılımcıların ilgisi yoğun.

DSCF7454

Festival 11 Ağustos Cuma günü akşam saatlerinde yapılan açılış etkinliğiyle başladı. Organizasyon komitesi adına ilk sözü alan Hilal Fidan, festivalin 8’incisinin düzenleniyor olabilmesinin önemini vurgularken, etkinliğin amatör ruhunu korumakta ısrarlı olduğunun altını çizdi.  Festivalin organizatör platformlardan biri olan Hypatia Bilim kurucusu Nurcan Seven de açılışta söz aldı. “Bilim iletişiminin en önemli ayaklarından biri de fiziki buluşmalar.” sözleriyle konuşmasına başlayan Seven, “Türkiye’nin dört bir tarafından bilime, astronomiye meraklı yüzlerce insan bilim insanlarıyla ve gökyüzüyle buluştu biz de böyle değerli bir festivalin 8’incisini yapıyor olmaktan gururluyuz. Ülkemizde bilimin ve bilimsel düşüncenin gelişmesi için fiziki ve dijital buluşmaların sayısını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

9A66FA35-CCE9-460A-9BBF-62F2F0824B9D

Kozmik Anafordan Taylan Kasar da Festivalin ilklerini dile getirdi. dokuz8’e konuşan Kasar, “Her sene olduğu gibi katılımcılarımız sunumlara ilgiliydi. Geceleri ise takım yıldızlarını nasıl bulacaklarına rehberlik ettik ve takım yıldızları üzerinden mitolojik hikayeler anlattık. Ayrıca gökyüzünü bir slaytta sunum yapar gibi kullanarak evrendeki yıldız türlerini gökyüzünde o sınıfa ait yıldızlardan örnekler göstererek, yaşam döngülerinden bahsederek anlattık. Bunun bir festivalde ilk kez yapıldığını düşünüyorum ve bu anlatımlar oldukça beğeni topladı” dedi.

Etkinliğin üçüncü günü olan Pazar akşamı “Bilim İletişiminin önemi” paneli düzenlendi. Özgün Emre Koç’un kolaylaştırıcılığını üstlendiği panelde festivale katılan bilim iletişim platformları temsilcileri ve dokuz8HABER katıldı.

Panelde konuşan dokuz8Haber Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, "İçinde bulunduğumuz dönem bir yandan çığır açıcı buluşların yaşandığı ama aynı zamanda insanın tarihsel kazanımlarının dahi sorgulandığı, en temel gerçeklerin hiçe sayıldığı bir dönem. Bu tabii ki politik güç ilişkilerinden bağımsız bir şey değil. Gerçeğe nasıl ulaşabileceğini bilen bir toplumu otoriter bir şekilde yönetemezsin. Dolayısyla bugün bilim karşıtlığının bu kadar yayılmasıyla mevcut iktidarların politik ekonomik çıkarları doğrudan bunun bir parçası hatta bunun bir sonucu" yorumunda bulundu.

8B18E4DE-2A87-4DBE-9D8A-EFDD83C70687