T24’e konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, 2019 yılından bu yana Beşiktaş bölgesinde 12 okulun sekizi için yıkım dördü için onarım kararı alındığını belirtirken sadece bir tane okulun inşaatının tamamlandığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın deprem hazırlık programını ‘plansız’ olarak nitelendiren Koçak, “Tevfik Sağlam Ortaokulu’na 2019’da yıkım kararı çıktı. Öğrenciler Ayşe Ege Meslek Lisesi’nde eğitim görüyorlardı. Fakat Pazartesi alınan kararla o okula da yıkım kararı çıktı. Tevfik Sağlam’daki tüm öğrenciler Kasımpaşa Anadolu Lisesine taşındı” dedi.

"AFET TOPLANMA ALANI OLAN OKULLARIN BAHÇESİNDE İNŞAAT VAR"

Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve Profilo Meslek Lisesi’nin ‘özel iki örnek’ olduğunu vurgulayan Koçak, iki okulda da beş yılı aşkın süredir inşaat sürdüğünü belirterek “Bu okulların bahçeleri aynı zamanda afet toplanma alanı. Fakat yıllardır süren inşaat nedeniyle herhangi bir afet anında kullanılamazlar. Bahçelerinde şantiye kurulu çünkü” ifadelerini kullandı.

Şişli EML’nin ‘güçlendirme çalışması’ öncesinde altı bin öğrencisi olduğunu aktaran Koçak, yıllardır prefabrik binalarda eğitim verilmesi nedeniyle artık öğrencilerin gittiğini ya da tercih edilmediğini söyledi. Şişli EML’de şu anda bin 900 öğrenci olduğunu söyleyen Koçak, “Yıkılmayan binalar metruk şekilde duruyor. Çocukların aktivite yapacağı alanlar kalmıyor. Alan olsa da zaman yok. Çünkü ikili eğitimde zaman olarak da ders dışı etkinlik şartları ortaya çıkmıyor” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın süreci programlı ve hesap verebilir şekilde ilerletmesi gerektiğinin altını çizen Koçak son olarak, “Eğer derdimiz depreme hazırlıksa eğer bu süreçlerin tekrar değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.