BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre yangınla mücadele kapsamındaki 55 milyon TL bütçeli projeler için altı ayda yalnızca 28 bin TL harcayan Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM), 'ağaçlandırma' faaliyetlerini de planlanan şekliyle hayata geçiremediği açığa çıktı. 2021 yılının ilk yarısında 29 bin hektar alanı ağaçlandırmayı planlayan idare, yalnızca 4 bin 901 hektar alanı ağaçlandırabildi. OGM’nin, Ocak-Haziran aylarını da kapsayan altı ayda ağaçlandırma faaliyetleri için harcadığı para, bünyesindeki basketbol takımına ayırdığı paranın dahi altında kaldı.

YÜZDE 17’Sİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Orman Genel Müdürlüğü’nün, “2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler” isimli raporu, “Ormanların ve Doğanın Korunması ile Sürdürülebilir Yönetimi” programı kapsamında belirlenen hedeflere ulaşılamadığını ortaya koydu.

Rapora göre müdürlük, “Ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesi” amacıyla toplam 29 bin hektar alanı kapsayan alanı ağaçlandırmayı planladı. Plan için OGM bütçesinden 223 milyon 297 bin TL kaynak ayrıldı. Toplam 29 bin bin hektarın 5 bin hektarının, “Ağaçlandırma Tesis”, 24 bin hektarının ise “Endüstriyel Ağaçlandırma” adı altında ağaçlandırılacağı belirtildi. Ancak rapor, orman yangınlarıyla mücadelede envanter eksikliği ortaya konulan kurumun, ağaçlandırma faaliyetleri için de yeterli adımı atmadığını gözler önüne serdi. OGM, toplam 29 bin hektarı ağaçlandırmayı planlasa da ağaçlandırılan ağaç rapora yalnızca 4 bin 901 hektar olarak yansıdı. Ağaçlandırma için ayrılan 223 milyon 297 bin TL kaynağın sadece 32 milyon 145 bin TL’si harcandı. Ağaçlandırılan alan, hedeflenenin yalnızca yüzde 17’sine ulaşabildi.