Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak AKP’li Melih Bulu’nun atanması sonrası başlayan eylemlere ve gözaltına alınan öğrencilere destek vermek için bugün rektörlük önünde buluştu. Öğrenciler tarafından yapılan ve Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin de destek verdiği eylemde, "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek" sesleri yükseldi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak AKP’li Melih Bulu’nun atanması sonrası başlayan eylemlere ve gözaltına alınan öğrencilere destek vermek için bugün rektörlük önüne saat 14.00'de çağrı yaptı. Ancak eyleme izin verilmeyeceğini belirten polisler ODTÜ'yü abluka altına aldı, okula dışarıdan giriş çıkışlar yasaklandı. ODTÜ önünde toplanıldığı sırada ise 4 öğrencinin gözaltına alındığı kaydedildi.

"VERŞAN KÖK ODTÜ'YE REKTÖR OLAMAZ"

Öte yandan ODTÜ fizik çimlerinde toplanmaya başlayan öğrenciler rektörlüğe yürüdü. Öğrenciler rektörlük önünde bir araya gelerek, "Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek" sloganları attı. Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışmak için bir araya gelen öğrenciler aynı zamanda Ağustos 2020'de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ÖDTÜ rektörlüğüne atanan Mustafa Verşan Kök'ü de "Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz" sloganlarıyla protesto etti.

ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA: AKP ÜNİVERSİTELERDEN ELİNİ ÇEK!

ODTÜ öğrencileri tarafından rektörlük binası önünde okunan basın açıklamasında, "Üniversiteler özgür düşünceden ve demokratik ortamdan uzaklaştırılıyor; sermayenin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde biat eden, tek tipleşmiş şekilde bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. AKP yaptığı atamalar ve müdahalelerle üniversite bileşenlerinin, öğrencilerinin, akademisyenlerinin ve emekçilerinin okul içerisinde söz söylemeye engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumundadır. ÖTK'ların kaldırılması, öğrenci topluluklarının kapatılması ve etkinliklerin yasaklanması gibi uygulamalarla üniversitelerden mevcut düzeni eleştiren her türlü sesin kısılmasının önü açılıyor" denildi. Ardından "AKP üniversitelerden elini çek" sloganları atıldı.

EĞİTİM SEN: "ÜNİVERSİTE KAPILARINA KELEPÇE VURANLARA KARŞI ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ"

Öğrenciler tarafından okunan basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi rektörlük önünde açıklama yaptı. Eğitim Sen'in açıklamasında ise, "Üniversitelerimizi ve akademik yaşantılarımızı pranga altına alan; idari ve siyasi baskıları kurumsallaştıran bu atamalar, üniversitelerin en çok ihtiyaç duyduğu özgürlük ortamını tümüyle imkansız hale getirmektedir. İktidar baskılarıyla ve atamalarıyla üniversitelerimizin, öğretim elemanlarımızın, öğrencilerimizin zapturapt altına alınmasını asla kabullenmeyeceğiz. Üniversitelerimizin ihtiyacı olan akademik özgürlüğü, kurumsal özerkliği, birlikte yönetme fikrini savunmaya devam edeceğiz. Üniversite kapılarına kelepçe vuranlara, öğrencilerimizi gözaltına alanlara karşı üniversitelerini ve değerlerini savunan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin öğrencilerinin ve çalışanlarının yanında olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Yaşasın insan, toplum ve doğa yararına mücadelemiz" ifadeleri kullanıldı.

Öğrenciler tarafından yapılan eylem çağrısında “ODTÜ, Boğaziçi’nin yanında” sloganı ile yapılan çağrıda, “Boğaziçi’nden ODTÜ’ye hiçbir yerde kayyumları kabul etmediğimizi haykırmak için herkesi buluşmamıza bekliyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre; 2002 yılında AKP Sarıyer ilçe teşkilatı kurucusu ve 2015 seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekili Aday Adayı olan Prof. Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Karar duyulur duyulmaz tepki çekerken Boğaziçi Üniversitesi camiası tepkisini sosyal medyada dile getirdi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ: KABUL ETMİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı açıklama yayınladı. Karara tepki gösteren öğretim üyeleri, “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLER TEK SES: KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ

AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı tepki göstermek ve “Kayyum rektör istemiyoruz” demek için bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti.