CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, konaklama vergisinin yerel yönetimlere aktarılmamasını eleştirirken; CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da “Ayıptır, günahtır, yazıktır. Adiliktir, şerefsizliktir, haysiyetsizliktir. 6 yaşında bir kız çocuğunu bu ülkede nasıl evlendirirler ya?” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kürsüye Hacivat ve Karagöz ile çıktı. Kayışoğlu, Hacivat ve Karagöz oyununda şu diyaloglara yer verdi:

“HACİVAT: Hoş geldin Karagözüm, Meclis’te bütçe görüşmelerine hoş geldin.

KARAGÖZ: Ne demek boş geldin hacı cav cav. Senin fiyatlardan haberin var mı? Gelirken yarım kilo kuru pasta alayım dedim, pastaneye girdim, fiyatları görünce arkama bakmadan kaçtım.

HACİVAT: Boş geldin demedim hacı cav cav. Hoş geldin dedim. Pastaneden bir şey istemedim.

KARAGÖZ: Ben de hastaneden bir şey istemedim. Doktor ultrason istedi, randevu istedim, bir yıl sonrasına gün verdiler. Hacı cav cav nereye gidiyor bizim vergiler?

HACİVAT: Tam da yerine geldin Karagözüm, bütçeyi yapanlara sorarsın şimdi nereye gidiyormuş vergiler. ‘Doktorlara nereye giderlerse gitsinler’ diyenler olduğu sürece doktorlar gidince sen hastanede daha çok sıra beklersin. Beyin göçü oluyor hacı cav cav beyin göçü.

KARAGÖZ: Ne, yine kimin beyi göçtü. Bizim komşu Nigar Hanımın beyi mi? Allah rahmet eylesin.

HACİVAT: Beyin göçü, bey değil Karagözüm. Bizim vergiler beşli çeteye gidince 84 milyona para kalmıyor.

KARAGÖZ: Ne bizim vergiler peçeteye mi gidiyor? Çöpe mi gidiyor yani.

HACİVAT: Ha beşli çete ha peçete. Doğrusun Karagözüm.”

Kayışoğlu, “Bir de tiyatro gözüyle, Hacivat ve Karagöz ile bütçeyi anlatmak istedim” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ülkede kültür ve sanat yasak olursa o ülke gelişemez. Geçen sene kültür ve sanat adına en çok kullanılan kelime neydi? Evet, CHP grubunu alkışlıyorum. En çok kullandığımız kelime yasaktı. Peki gerekçesi neydi? Milli ve manevi değerlerimiz. Maalesef bu ülkede bir avuç karanlık zihniyetin milli ve manevi değeri bu ülkenin kültürünü, sanatını, kadını, çocuğu esir almış durumda. Bunların milli ve manevi zihniyeti nedir biliyor musunuz? 6 yaşındaki kız çocuğunun istismar edilmesi için evlilik adı altında birilerine verilmesidir. Bunların milli ve manevi değeri anaokulunda çocuklara evlilik tiyatrosu izletilmesi ve bunun meşrulaştırılmaya çalışılmasıdır.”

“KONAKLAMA VERGİSİ BELEDİYELER CHP’Lİ DİYE YEREL YÖNETİMLERE VERİLMİYOR”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ise konuşmasında turizmde yaşanan sıkıntılara değindi. Budak, şunları söyledi:

“Turizm rakamları ile övünüyorsunuz, Akdeniz çanağındaki turizm destinasyonları ile karşılaştırdığınız zaman o kadar da verimli bir yıl geçmediğini biz görüyoruz. Bir de şu konaklama vergisine girelim. Sayın Bakan komisyonda dedi ki ‘Konaklama vergisini Maliye Bakanlığı alıyor, bizle alakası yok’. Maliye Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti devletinin bakanlığı da siz nerenin bakanısınız? Yani sizin söylediğiniz şu, ‘Ben yapmadım, onlar yaptı’. Ya buradan bütçeye koymuşsunuz. Bütçeye koyduğunuz rakam 2,3 milyar lira. Siz bu kanun buraya geldiğinde, komisyonlara geldiğinde siz bunu savundunuz. Biz de savunduk ama şöyle savunduk. Kardeşim yerel yönetimlere verilir bu, dünyanın her yerinde böyledir. Siz konaklama vergisini alırsınız, yerel yönetimlere verirsiniz. Ama verir misiniz? Sahillerdeki bütün ne kadar belediye varsa CHP’nin, turizm de orada yapılıyor. Siz vermezsiniz ve merkezi bütçeye alıyorsunuz.”

“HÜKÜMET BUNLARI BESLİYOR”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da konuşmasını değiştirdiğini kaydederek, “Neden değiştirdim? Ayıptır, günahtır, yazıktır. Adiliktir, şerefsizliktir, haysiyetsizliktir. 6 yaşında bir kız çocuğunu bu ülkede nasıl evlendirirler ya? Allah belasını versin. Bunun sebebi hükümet. Hükümet bunları besliyor, destekliyor. İhaleler veriyor, sanayide, medyada, basında, televizyonda, her yerde bunların önünü açıyor. Menzil tarikatı, FETÖ’cüler, Süleymancılar, Nurcular, bir İsmailağa. Bunlardan oy alacağım diye hükümet besliyor, verdiğimiz vergileri onlara veriyor. Ama garibanlar bekliyor açlıktan, işsizlikten kırılıyor. İşte bu hükümet bu sapıkları besleyerek, çocuklarımıza ve gençlerimize zarar veriyor” diye konuştu.