Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Şinasi Göktepe, küçük esnafın yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Göktepe, şunları söyledi:

"BİR YILDA 70 ESNAF KEPENK KAPATTI"

"Ben 2010 yılından beri Niğde Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlığı yapıyorum. 2010 yılında buraya seçildiğimde bin 100'e yakın üyemiz vardı fakat şu anda 700 kadar düştü. Bu üye sayısı gitgide düşüyor yılda 70-80 kişi kepenk kapatıyor. Bunun da kapatmasının sebebi biliyorsunuz elektrik maliyetlerinin, BAĞ-KUR primlerinin artışından esnaflarımız sıkıntılar yaşıyor. Onun için biz buradan devletimizden esnafımıza yardım yapılmasını istiyoruz. Esnafımızın gerçekten tütün ve tekel bayi sayısının artmasıyla olmak şartıyla dahi esnafımızın yılda şu anda 70-80 kişi kepenk kapatıyor, sayımız git gide düşüyor. Esnafımız sıkıntı yaşıyor, biz buradan devletimizden yardım istiyoruz.

"UZUN VADELİ DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLER İSTİYORUZ"

Esnafımızın, küçük esnafımızın ayakta kalabilmesi için uzun vadeli düşük faizli krediler sağlamasını istiyoruz. Gerçekten esnaf çok sıkıntıda. Büyük marketler bizim küçük esnafımızı yok etme çabasındalar ve yok ettiler. Esnafımıza kira öder gibi elektrik faturaları geliyor bunda çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Onun için devletimizin esnafımıza yardım yapmasını ve destek sağlamasını istiyoruz. Esnafımızın kira stopajlarını yüzde 20 ödemesi mümkün değil, bunun düşülmesi veya kaldırılmasını istiyoruz. Geçen sene gelen elektrik faturası 500 lira ise 2022 yılında ise 2 bin, 2 bin 500, 3 bin gibi fatura geliyor. Bunun altından da esnaf kalkamıyor. Zaten esnaf BAĞ-KUR'unu mu ödesin, dükkânın kirasını mı ödesin, elektrik faturasını mı ödesin? Yani aylık bir esnafımızın 15-20 bin lira gideri oluyor. BAĞ-KUR'unu ödeyemeyen esnaflarımız çok. Şu anda Bakkallar Odası’na kayıtlı 700 tane esnafımızın var ama bu 700 tane esnafımızın içeresinde 500 tane esnafımız BAĞ-KUR primlerini ödeyememekteler."