2023 Newroz kutlamaları devam ediyor. 2023 Newroz'u Diyarbakır başta olmak üzere Cizre, Nusaybin, Patnos, Doğubayazıt, Cihanbeyli, Çanakkale, Bandırma ve Göle'de kutlanacak.

DİYARBAKIR'DA NEWROZ KUTLAMALARI BAŞLADI: ALANA GİRİŞ DEVAM EDİYOR

2023 Newrozu’nun finalinin gerçekleştirildiği Diyarbakır’da halk, Newroz Parkı’nda toplanmaya devam ediyor.

 “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adandı. Newroz’un final kutlaması, Diyarbakır Newroz Parkı’nda gerçekleştiriliyor. Sabah saatlerinden itibaren Diyarbakırlılar Newroz Parkı’na akın etti.

Alana girişlerin başlamasından sonra saat 09.30’da protokol kapısından girişler başladı. Gazeteciler, 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra meydana giriş yapabildi.

Diyarbakır Newroz'unda konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz deklarasyonunun geçerliliğini koruduğunu söyledi. 

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Newrozu Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde kutlayarak, “Merhaba sevgili Newroz halkı” diyerek sözlerine başladı. Uçar, “Newrozumuz özgür yaşama, özgür geleceğe, tek adam rejimini devirdiğimiz bir döneme vesile olsun. Newroz, Amed’tir. Amed halkının direnişi Newroz’dur. Bugün sürgünde olan yoldaşlarımız, dünyanın dört bir yanından insanlar Amed Newrozunu izliyor. Herkesin kalbi burada. Dünyanın dört bir yanında insanların yüreği Amed’te atıyor” dedi. 

MÜCADELEYİ ÖREN HERKESİN NEWROZU KUTLU OLSUN 

Uçar, şunları söyledi: “Erkek egemen şiddetine karşı direnen, ‘Jin jiyan azadî’yi kendine rehber eden bütün kadınların Newrozu kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı doğayı koruyan ve savunan herkesin Newrozu kutlu olsun. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle direnen, cezaevlerine sığmayan direnişçilerin Newrozu kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen, varlık mücadelesini yükselten başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newrozu kutlu olsun. Tek adam rejiminin bütün baskılara rağmen ortak mücadeleyi ören herkesin Newrozu kutlu olsun.”

HALK İKTİDARIN FATURASINI ÇOKTAN KESTİ

Uçar, Newroz’un depremde yaşamını yitirenlere atfedildiğini hatırlatarak, “Bu halk iktidarın faturasını çoktan kesti. Gidecekler biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem sadece bir doğal afet değildi. Deprem öncesinde tedbir almayan, yaşananlara göz yumanlar, vergileri yandaşlara peşkeş çeken, dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçlu. Onlar adına hesabı biz birlikte soracağız. Devletin bütün yasaklarına afet bölgesine giden, hayat kurtaran, yeni bir yaşamın mümkün olduğunu gösteren toplumsal bir dayanışma var. Bu yeni dönemde bizim rehberimiz. 14 Mayıs bütün bunlar karşısında AKP siyasetinin son bulduğu, Üçüncü Yol siyasetinin yolu olacak. Yeşil Sol Parti bunun sözünü ve mücadelesini veriyor” şeklinde konuştu. 

‘NEWROZ ÇÖZÜM İRADESİDİR’

Newroz’un çözüm iradesi olduğunu vurgulayan Uçar, “Newroz aslında bir çözüm iradesidir. Tam da Diyarbakır’da tam da bu Newroz alanında tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. O zaman da bu saha Kürt sorunun çözümü konusunda sorumluluk alacağını bu sorunun çözülebileceğini tüm Türkiye toplumuna, Kürt sorunu konusunda sorumluluk almayan devlet, iktidar aklına bir cevap verdi. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. Bugün gördüğümüz Amed Newroz’u hem savaş karşısında hem derinleştirilen tecrit karşısında bu çözümün nihai bir sona ulaşacağının teyidini veriyor. Sorumluluğunu alıyor. 2023 yılı demokratik bir Türkiye’nin savaşsız bir Türkiye’nin, tecridin olmadığı bir Türkiye’nin yılı olsun. Yeniden hepimize her birimize kutlu olsun. Newroz Piroz Be!” dedi. 

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLERE BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Newroz meydanında bulunan ve siyahlara bürünen dev sahneye, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için “Bila serê gelê me sax be” (Halkımızın başı sağolsun) şeklinde Kürtçe başsağlığı mesajı yazıldı. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

****

KEMAL KURKUT KARANFİLLERLE ANILDI

Newroz kutlaması sırasında öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, vurulduğu yerde DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Ahmet Türk tarafından karanfillerle anıldı.

Diyarbakır’da 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, vurulduğu Evrim Alataş Caddesi'nde anıldı. Kurkut, Newroz kutlamasına katılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve HDP milletvekilleri tarafından vurulduğu yerde karanfillerle anıldı.(Haber ve fotoğraf MA)

KEMAL KURKUT anma

‘HAFIZALARIMIZDA EBEDİYEN MAHKUM ETTİK’

Anmada kısa bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Newroz yeni yaşamın umut günüdür. Newroz yaşam coşkusunun canlandığı gündür ama 2017'den beri, her Newroz'da yüreğimizde acıyla yanan da bir ateş var. Bu ateşin adı: Kemal Kurkut'tur. Kemal Kurkut, gencecik bir insanımız, yaşam coşkusuyla, yeni yaşam coşkusuyla Newroz meydanına gelmişti. Göz göre göre, dünyanın gözü önünde, burada katledildi. Onu bir kez daha sevgi ile rahmet ile anıyoruz. Sadece katledilmekle kalınmadı. Acılan soruşturma ve davaların hepsi bir bir düştü ve beraat kararı verildi. Açıkça işlenen cinayet böylece yargı eliyle, devletin çeşitli organlarının katkısıyla aklandı. Ama o kararlar bizim için geçerli değildir. Kemal kardeşimizi, canımızı katledenleri, yüreklerimizde ve hafızalarımızda ebediyen mahkûm ettik. Kemal kardeşimizi de yaşatmaya söz verdik. Onun yaşam coşkusunu, özgürlük tutkusunu ve yeni başlangıç umudunu canlı tutma sözümüz var. Sevgili Kemal, sana bu sözümüzü tutmak için bütün halklarımız, en çok da gençler, mücadelenin her alanındalar ve bu mücadele mutlaka başarıya ulaşacak. Sen de bu mücadelenin başarısının sembolü olarak yüreklerimizde yaşayacaksın" diye konuştu.

Konuşmanın ardından siyasetçiler, Kurkut'un vurulduğu yere karanfil bırakarak Newroz alanına geçti.

AHMET TÜRK: FAŞİZME KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ

Diyarbakır'da yapılan Newroz kutlamalarında konuşan Ahmet Türk, "Önümüzdeki seçimlerde demokratik bir cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız" dedi.

Ahmet Türk, Diyarbakır'da yapılan Newroz kutlamalarında konuştu. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine dikkat çeken Ahmet Türk, "bu seçim demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek başlangıcı olan Newroz’la birlikte bir arada birlikte mücadeleyi kararlı bir şekilde götürerek bu faşizmi yıkmaya yönelik çabalarımızı, çalışmalarımızı büyütmek zorundayız" dedi.

Konuşmasına Kürtçe, depremde ölenler için başsağlığı dileyerek başlayan Ahmet Türk şöyle konuştu:

'FAŞİZME KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ'

İşte bu seçim demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek başlangıcı olan Newroz’la birlikte bir arada birlikte mücadeleyi kararlı bir şekilde götürerek bu faşizmi yıkmaya yönelik çabalarımızı, çalışmalarımızı büyütmek zorundayız. Evet, buradan tüm Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz. Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaksızlık olur. Bunu açık bir şekilde dile getirmek istiyorum. Hiçbir Kürdün, bu iktidara oy verme desteklemek gibi bir hakkı yoktur. Evet, sonuçta yeni bir dünyanın yeni bir sistemin inşası için adeta önümüzde parlak bir dönem var. Bugün bu iktidarın yarattığı kaosu ortadan kaldırmak için mücadeleyi güçlü hale getirmek gerekiyor.

CİZR'DE NEWROZ KUTLAMASI

Cizre Newroz'u, alana yapılan girişlerle başladı. Gençlerin yoğunlukta olduğu alanda davul zurna eşliğinde Newroz halayına duruldu. 

Newroz kutlamalarının finalinin yapıldığı merkezlerden Şırnak'ın Cizre ilçesinde Konak Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’na sabahın erken saatlerinden itibaren Şırnak, Silopi, Beytüşşebap, Uludere, İdil ve Güçlükonak'tan katılım sağlandı.

Cizre Newroz'u Kolektîfa Awazen Azad Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla başlarken, alana gelişler devam ediyor. 

Program kapsamında HDP milletvekilleri Sezai Temelli ve Nuran İmir’in konuşmalarının ardından sanatçı Xecê ve Mehmet Atlı sahne alacak.  

DOĞUBAYAZIT'TA NEWROZ KUTLAMASI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde HDP önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, Newroz alanına meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. 

Newroz ateşinin yakılacağı Belediye Garajı’nda sabah saatlerinde halk yavaş yavaş gelmeye başladı. Halkaların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binası önünde toplanan çok sayıda kişi ise, Newroz alanına kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.(MA)

690x390cc-agr-21-03-2023-bazidliler-mesaleli-yuruyus

NUSAYBİN'DE NEWROZ KUTLAMASI

Mardin’in ilçesi Cegerxwin Parkı'nın karşısında bulunan alanda gerçekleştirilen Newroz kutlaması, sabah saatlerinden itibaren başladı. Yurttaşların alana girişine saat 10.00'a kadar izin verilmezken, yurttaşlar bariyerlerin önünde ısrarlı bir şekilde alana girişlerin başlamasını bekledi. Başlangıç saati ile birlikte tek noktadan alana girişler başladı.

Newroz kutlaması, HDP Sözcüsü Ebru Günay ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki'nin konuşmaları ile devam edecek. Ardından sanatçı Mervan Tan sahne alacak.

İRAN'DA MAHSA AMİNİ MEZARINDA NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Newroz ateşi birçok merkezde yükselmeye devam ederken, İran’da bu yılki Newroz ateşi, Jina Mahsa Amini’nin mezarı başında babası tarafından yakıldı. İran Kürtleri, Amini'nin mezarı başında Kürt ulusal marşlarıyla Newroz'u kutladı.

ADANA NEWROZ KUTLAMASI

Newroz’u kutlayan Adana Alevi Platformu, “Sözde değil eylemde bir olalım, umudumuz barış, hedefimiz insan, çağrımız kardeşlik olsun” dedi. 

Adana Alevi Platformu, Heykelli Park'ta gerçekleştirdiği açıklamayla Newroz’u kutladı. "Newroz pîroz be, Nevruz kutlu olsun" pankartının taşındığı açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti, CHP ve çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklamayı yapan Platform Sözcüsü Hamit Karaoğullarından, Mereş merkezli depremlerde ve ardından yaşanan selde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "Halkların inançlarından, dillerinden ve renklerinden dolayı sorgulanmadığı, mezhepçi anlayışların son bulduğu, ötekileştirici Diyanet’in, zorunlu dayatılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırıldığı, inançların tanındığı, paylaşımların inançlara ve sınıflara göre değil insanlık onuruna yakışır, eşit yurttaşlık düzeninde olduğu bir bakışla Newroz ateşimizi yakalım. Newroz, karanlıkların ardından aydınlanan barışın, kardeşliğin, dayanışmanın, özgürlüğün, direnişin, emeğin ve baharın bayrama dönüştüğü gündür. Gelin canlar bir olalım iri olalım diri olalım. Sözde değil eylemde bir olalım, umudumuz barış, hedefimiz insan, çağrımız kardeşlik olsun” diye belirtti. (Haber ve fotoğraf Mezopotamya Ajansı)

690x390cc-ada-21-03-2023-adana-alevi-platformu-aciklama6