Ortadoğu başta olma üzere dünyanın pek çok yerel renk ve inançlarla kutlanan Newroz, bu yıl 29’u il, 72 merkezde "Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla gerçekleşiyor.

Bu yıl Newroz için kitlesel kutlamalar ilk olarak 19 Mart’ta Şırnak, Tunceli, Iğdır ve Mersin'de başladı.Newroz ateşi, İstanbul, Van, Urfa, Hakkari, Batman, Bingöl, Adana, Adıyaman, Antep, İzmir, Denizli, Manisa, Aydın, Eskişehir, Ankara, Elazığ, Çanakkale, Bursa, Osmaniye, Antalya, Silopi, Silvan, Ergani, Çınar, Tatvan, Bazid, Bulanık, Derik, Savur, Dörtyol, Yeşilyurt, Elbistan, Ayvalık, Bodrum, Çorlu ve İskenderun'da  bugün devam edecen Mezopotamya Ajansı'nın takip ettiği Newroz kutlamaları şöyle:

URFA

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla Newroz ateşinin yakılacağı merkezlerden biri olan Urfa’da sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar Newroz’un kutlanacağı alanın yolunu tuttu. 11 Nisan Stadyum Stadı’nın bulunduğu alana kadınlar renkli kıyafetleriyle aktı. Program başlamadan önce alana gelen yurttaşlar, çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekti.  Alanı dolduran binler sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Gençlerin çoğunlukta olduğu alanda tek bir sesle “Çerxa şorê” marşı okundu. Alana girenler ellerinde HDP flamalarının yanı sıra Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafının olduğu lolipopları taşıdı.

Kutlamada, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ve Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek’in konuşmacı olarak katılacak. Konuşmacıların yanı sıra sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri de alandaki yerlerini aldı. 

Mitingde sanatçılar Kadir Çat, Erdoğan Emir, Koma Hewra sahne alacak. 

BATMAN

Batman’ın Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Newroz alanında kutlamalar büyük bir coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi çevre köy ve ilçelerde kutlamalar için kente geldi. Birbirinden renkli yöresel kıyafetler giyen yurttaşlar, alkış, zılgıt ve sloganlarla alana akmaya başladı. Yurttaşlar, polisler tarafından kurulan 2 arama noktasında arandıktan sonra alana girebildi. 

7'den 70'şe on binlerce kişinin aktığı alanda coşku her geçen dakika daha da arttı. Yurttaşlar, “Deniz Poyraz onurumuzdur”, “Dem dema azadiyê ye”, “Zimanê me rûmeta me ye”, “Girtiyên nexweş rûmeta me ne” ve  “Edî bes e dem dema azadiyê ye” yazılı dövizler taşıdı. Sarı, kırmızı ve yeşil renkli üzerinde “Newroz pîroz be” yazılı flamalarla alana giriş yapıldı. Sahneden çalınan şarkılar eşliğinde halaya duran kitle, sık sık “Bijî serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. Alandaki kitlenin sayısı on binleri bulurken, gelişler halen sürüyor.  

Kutlama, saygı duruşunun ardından başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekilli Garo Paylan ile Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak da protokoldeki yerini aldı. 

ŞIRNAK

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Newroz alanında gerçekleştirilecek kutlamaya gelişler, sabahın erken saatlerinde başladı. Yöresel kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil renklerle alana ilk gelen kadınlar oldu. Beyaz tülbentleriyle gelen anneler de alanda ilk görülenler arasındaydı. Newroz alanına alımların başlamasına saatler kala alan doldu. Söyledikleri şarkılarla halaya duran kadınlar, gençlerin de katılımıyla coşku doruğa ulaştı. Newroz meydanına gelen gençler, “Biji Berxwedanan zindanan” sloganlarıyla halaya durdu. Gençler Çerxa şoreşe marşını okuyarak, “Be serok jiyan nabe” sloganlarıyla Newroz mesajını verdi.

ANTEP

Antep'te "Dem dema serkeftineye yê (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla kutlanacak Newroz programı büyük bir coşkuyla başladı. Newroz Meydanı HDP bayraklarıyla süslendi. Newroz meydanına 7'den 70'e kadın ve çocuklar ulusal kıyafetleriyle gelmeye başladı. Newroz alanına "68 ruhuyla gençlik her yerde" yazılı pankart asıldı. İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozu'nda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut'un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar, alana alınmadı. 3 farklı noktadan içeriye giren binler, çalınan müzikler eşliğinde halay çekiyor. 

Programda HDP Antep Milletvekilli Mahmut Toğrul ve Kadın Meclisi Üyesi Gülcihan Şimşek'in konuşma yapması bekleniyor. Sanatçılar Mikail Arslan ve Şerzat'ta müzikleri ile kutlamaya ortak olacaklar.

VAN

Görkemli Newroz’lara tanıklık eden Van Kalesi, yoğun kar yağışına rağmen bir kez daha on binleri kucaklıyor. Binlerce kişi kentin birçok noktasından şimdiden dolmaya başlayan Newroz alanına gidiyor.

Newroz-van1-1140x855

Tarihi ve görkemli Newroz’lara tanıklık yapan Van Kalesi, bir kez daha on binleri kucaklamaya başladı. “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla bu yıl düzenlenen Newroz kutlamalarının en görkemlilerinden biri, Van Kalesi ve Vangölü’nün buluştuğu Newroz Parkı’nda gerçekleştiriliyor. Günlerdir her türlü engellemeye rağmen hazırlıkları yapılan Van Newrozu’na dün gece başlayan ve hala yoğun şekilde devam eden kar yağışına rağmen adeta insan akını yaşanıyor. Sabahın erken saatlerinde kentin birçok ilçesi ve mahallelerinden kent merkezine gelen yurttaşlar, ardından Newroz alanına yöneldi.

KADINLAR VE GENÇLER ALANA AKTI 

Halkın bir bölümü kendi özel araçlarıyla, bazıları şehir içi taşıma araçlarıyla birçok yurttaş da kent merkezinden kar altında Newroz alanına kadar yürüyerek ulaştı. Newroz alanına gelen binlerce kişi, kurulan dört arama noktasından içeriye alınıyor. Polis noktasından alana sloganlarla giren yurttaşlar, çalınan müziklerle halaya duruyor. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı, şimdiden dolmaya başladı. Newroz alanında yiyecek ve içecek stantları kurulurken, alanın tamamı sarı-kırmızı-yeşil renklerle süslendi. “Şimdi kazanma zamanı”, “Dem dema azadiya jinan e” ve “Dem dema serkeftinê ye” yazılı pankartların asıldığı alanda, kadın ve gençlerin yoğunluğu ise dikkat çekiyor.

Dün geceden beri yağan kar yağışı nedeniyle kar altında kalan sahne temizleniyor. 

PROGRAM

Kısa bir süre içerisinde başlayacak olan Newroz’da, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Feleknas Uca ve Tayip Temel ile İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç da birer konuşma yapacak. 

Yine Koma Lawje, Eleonore, Koma Pel ve Ayfer Düzdaş da sahnede şarkılarını seslendirecek.

 İSTANBUL

 Yenikapı’da kutlanacak 2022 İstanbul Newrozu için uzak ilçeden ikamet eden yurttaşlar özel araç ve otobüslerle yola çıktı. Soğuk havaya rağmen 7’den 70’e grup grup vapur ve ternlere akın eden yurttaşlar, rengarenk giysileriyle bayram çoşkusu yaşıyor. 

photo5888569436523312555

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Yenikapı’da kutlanacak İstanbul Newroz’una yüzbinler bekleniyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde organizasyonu yapılan kutlamanın haftalar önce başlayan hazırlıkları tamamlandı. Saat 11.00’de başlayacak kutlamaya, başlama saatinden önce alana gelişler başladı. Kentin uzak ilçelerinden ikamet eden yurttaşlar, özel araç ve otobüslerle sabahın erken saatlerinde Newroz alanına doğru yola çıkmaya başladı. 

OTOBÜSLER HAREKET ETMEYE BAŞLADI 

Bu kapsamda 39 ilçede 350 büyük otobüsün yanı sıra yüzlerce küçük araç hareket etmeye başladı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen binlerce yurttaş da vapur, tren gibi toplu taşıma araçlarına grup grup akın ediyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan yurttaşlar, büyük bir coşku ve rengarenk ulusal kıyafetleriyle dikkati çekiyor. 

VAPUR ÜCRETSİZ 

Newroz alanına otobüsler, toplu taşıma araçları dışında vapurla geliş de organize edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından organize edilen ve ücretsiz olan vapurlar için yurttaşlar sabah saatlerinde Kadıköy İskelesi önünde buluştu. Bayrak ve flamalarla süslenmiş özel araçların konvoyu dikkati çekiyor. 

 ALANA GİRİŞLER BAŞLADI

Newroz öncesinde alanda da son hazırlıklar da tamamlandı. Emek ve demokrasi güçlerinin buluşmasına sahne olacak Yenikapı Miting alanına girişler başladı. Yenikapı Metro girişinden gruplar halinde çıkan kitle meydana şarkı, slogan ve alkışlarla yürüyor. Kortejler halinde alana yürüyen yurttaşlar, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekiyor. Alanda biriken kitle sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bijî Serok Apo” sloganlarını atıyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri de Yenikapı metro çıkışında "Çerxa şoreşe" marşıyla Kürtçe şarkılar söyleyip halay çekiyor. Kortejler şeklinde alana girişler yapılmaya devam ediyor. 

 KATILIMCILAR

Newroz kutlamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Yeşil ve Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, SODAP Eşsözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Alevi Kurumları, Sivil Toplum Örgütleri katılacak.

NEWROZ PROGRAMI

Sokak müzisyenleri ve Hûnermend Huriye’nin sahne almasıyla başlayacak olan Newroz programı ise şöyle: “Tertip Komitesi adına açılış ve selamlama, İstanbul İl Eşbaşkanları 2 dilli selamlama, Newroz ateşini yakmak, tüm Newroz bileşenlerinin ortak metninin okunması, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir konuşması, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuşması, Grup Vardiya sahne alacak. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşması, Xero Abbas sahne alacak, Alevi kurumları adına konuşma, Emep Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuşması, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü konuşması, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ konuşması, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit uğur konuşması, TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuşması, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim akın konuşması, Koma Sorjiyan ve kapanış.