Başbakan Sher Bahadur Deuba’nın partisi Nepal Kongresi (NC) öncülüğündeki koalisyonun, muhalefetteki Khadga Prasad Sharma Oli liderliğindeki Nepal Birleşik Marksist Leninist Komünist Partisi (CPN-UML) ittifakına karşı yarışacağı seçimlerde, 275 üyeli Temsilciler Meclisinin yanı sıra il genel meclisleri için 550 üye belirlenecek.

20 Kasım Pazar günü 40’tan fazla partinin yarışacağı seçimlerde yaklaşık 18 milyon seçmen oy kullanacak.

Nepal’de Temsilciler Meclisi için adayların 165’i, il genel meclisleri için adayların 330’u oy çokluğu ile seçilirken geri kalan adaylar nispi temsil sistemi ile belirleniyor. Parti ittifaklarının parlamentoda bir koltuk elde etmesi için yüzde 3’lük seçim barajını aşmaları gerekiyor.

- Hindu milliyetçisi partiler ile komünist partiler ittifak halinde

30 milyon nüfusa sahip Nepal’deki seçimler, farklı ideolojilerden partileri bir araya getirmesi açışından dikkati çekiyor.

İktidardaki Hindu milliyetçisi NC, Prachanda lakaplı Pushpa Kamal Dahal’ın Nepal Maocu Merkez Komünist Partisi (CPN-MC) ile seçime giderken, UML de ideolojik olarak ayrı kulvarlarda olduğu Hindu milliyetçisi ve monarşi yanlısı Janata Samajbadi Partisi (JSP) ile yan yana duruyor.

Farklı siyasi çizgilere sahip partilerin oluşturduğu ittifaklar ise aday çıkarmakta zorlanıyor.

Hindu milliyetçisi partilerin, seçmen tabanından yeterli desteği göremeyeceği için aday listelerinde komünist isimleri öne çıkarmak istemediği gözlemleniyor.

Ayrıca, farklı siyasi kanatlardan partilerin seçimi kazanmak için kurduğu ittifakların, sonrasında ne kadar sürdürülebileceği de merak konusu.

Ülkenin iki büyük komünist partisi CPN-UML ile CPN-MC ilk kez 2017’deki seçimlerde ittifak kurmuş ve iktidardaki NC’den yüzde 10 daha fazla oy almıştı.

Ancak Maocu lider Prachanda, 20 Kasım’da yapılacak seçimlerde UML’ye karşı NC ile ittifak yapmayı tercih etti.

- Seçmenler yorgun

2008 yılında Cumhuriyetin kabul edilmesinden bu yana Nepal’de hiçbir parti 5 yıllık hükümet süresini dolduramazken, son 14 yılda 10 hükümet kuruldu.

Sık sık kurulan ve bozulan ittifaklar nedeniyle ülkedeki siyasi sisteme güvenini yitiren Nepalliler, son yıllarda seçimlere katılım gösterme konusunda isteksiz.

2017 yılında yerel seçimlere katılım oranı yaklaşık yüzde 75 olurken, 2022’de bu oran yüzde 64’lere geriledi.

Ülkede NC ve CPN-UML ve CPN-MC olmak üzere farklı koalisyonlar ile iktidara gelen 3 ana parti bulunuyor.