Haklarında FETÖ'nün medya yapılanmasına yardım ettikleri suçlamasıyla aldıkları hapis cezaları Yargıtay tarafından bozulan tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek’in yeniden yargılandıkları davanın ilk duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

"AİHM, YAZDIĞIM MAKALELERİN TEK BAŞINA TERÖR FAALİYETİ OLARAK GÖRÜLEMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİR"

Ahmet Altan’ın katılmadığı duruşmada Ilıcak, Şimşek ve Yazıcı ile sanık avukatları hazır bulundu.

Sırasıyla söz alan Ilıcak, Şimşek ve Yazıcı, Yargıtay’ın bozma kararını olumlu bulduklarını belirterek bozma kararına uyulmasını istedi. Ilıcak, “Kendimi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına dayanarak savunacağım. AİHM, başvurum doğrultusunda verdiği kararda, çalıştığım kurumların ve yazdığım makalelerin tek başına terör faaliyeti olarak görülemeyeceğini söylemiştir" ifadelerini kullandı ve beraatını talep etti.

"MAAŞIMI BANK ASYA'DAN ALMAM DIŞINDA BAŞKA BİR SUÇ UNSURU BULUNAMAMAKTADIR"

Duruşmada söz alan Fevzi Yazıcı, Zaman gazetesinin görsel tasarımcısı olduğunu ve hakkında delil olarak bir reklam projesinin dosyaya eklendiğini söyledi. Reklamın yapım aşamasında bulunmadığını belirten Yazıcı, "Bitmiş bir reklamın gazeteye getirilip sunulduğu bir toplantıya katılıp, reklamın estetik boyutunu değerlendirdim. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Duruşmada söz hakkı verilen tutuksuz sanık Yakup Şimşek de "Hakkımda yapım aşamasına hiçbir şekilde dahlimin olmadığım bir reklam filmi ve maaşımı Bank Asya’dan almam dışında başkaca bir suç unsuru bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı ve beraatını talep ettiğini belirtti.

"HUKUKUN KATLİNE TANIK OLDUM"

Duruşmada sanık avukatları da müvekkillerinin yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılmasını ve beraatlarına karar verilmesini talep etti.

Ahmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, AİHM kararı doğrultusunda müvekkilinin dosyasının ayrılmasını ve derhal beraatını talep etti. Çalıkuşu, "Bu dosyada basında 'FETÖ'nün medya yapılanmasının sanıkları' diye duyuruldu. Benim müvekkillerim, Ahmet ve Mehmet Altan elbette birbirlerini tanıyor olacak. Kardeşler. Duvarda 'Adalet mülkün temelidir' yazıyor. Biz beraat kararlarını hakkımızla almak istiyoruz ama hukukun katline tanık oldum. Yargıtayın bağlayıcı kararları unutulmasın" dedi.

MAHKEME, SANIKLARIN YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAKLARININ DEVAMINA KARAR VEREREK DURUŞMAYI ERTELEDİ

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Mahkeme, sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının devamına karar vererek duruşmayı 26 Ekim'e erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yargıtay, 5 Temmuz 2019'da FETÖ'nün medya yapılanmasıyla ilgili davada Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını bozmuştu. Üst mahkeme, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından Mehmet Altan'ın beraatine karar verilmesine hükmetmişti.

Yeniden yapılan yargılamanın sonucunda Ahmet Altan 10 yıl 6 ay hapis cezasına, Nazlı Ilıcak ise 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 16. Dairesi, temyiz incelemesi sonucunda söz konusu hapis cezalarının da bozulmasına karar vermişti.