Online kitap satış siteleri Nadir Kitap  ve kitantik’e erişim engeli getirildi, ancak her iki kurum da erişim engeli gerekçesine ilişkin bir tebligat yapılmadığını açıkladı. Bilişim Hukuku Uzmanı, Akademisyen Yaman Akdeniz, kararın hukuka aykırı olduğunu ve sansür anlamına geldiğini belirterek, geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

EngelliWeb'in verdiği bilgilere göre, erişim engeli kararını Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği verdi. Nadir Kitap, sosyal medya aracılığıyla "Tarafımıza henüz bir tebligat yapılmadığı için şu aşamada gerekçe hakkında bilgi sahibi değiliz. Şirket avukatlarımız sabah saatlerinde ilgili mahkemeye gerekli müracaatları yapacaklardır. Tüm satıcı ve alıcı üyelerimize duyurulur" duyurusunu yaptı.

nadir kitap 1

Kitantik’in Twitter hesabından da benzer bir açıklama yaptı: "Önemli Duyuru! Sitemize 30.11.2022 tarihinde saat 18:00 itibariyle mahkeme kararıyla erişim engeli getirilmiştir. Gerekçesini ve nedenini bilmiyoruz; maalesef konuyla ilgili bizimle hiçbir şekilde iletişimde bulunulmamıştır."

kitantik

GEREKÇE YAPILAN KİTAP ÜCRETSİZ!

Bilişim Hukuku Uzmanı, Akademisyen Yaman Akdeniz, karar ile ilgili usulsüzlükleri yazdı. Nadir Kitap ve Kitantik web sitelerinin Adalet Bakanlığı'nın talebi ile topyekün erişime engellendiğini ve sansürlendiğini ifade eden Akdeniz, şu bilgileri verdi: "Gerekçe "Adalet Bakanlığı'na ait yayınların hukuka aykırı olarak satışa sunulması". Fakat Hakimlik kişilik hakkı ihlali kararı vermiş!  Adalet Bakanlığı, ücretsiz dağıtılan "Adalet İstatistikleri" yayınlarının @Nadirkitap ve @kitantikCOM tarafından telif haklarını ihlal edecek şekilde hukuka aykırı şekilde satıldığını iddia etmiş. Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği ise  5651 sayılı Kanunun 9. maddesine atıfla kişilik hakkı ihlaline karar vermiş. Yayınların toplatılma talebini ise reddetmiş."

"KARAR GERİ ÇEKİLMELİ, HUKUKA AYKIRI KARAR KALDIRILMALI"

Yaman Akdeniz, Sulh Ceza Hakimliği'nin telif hakları iddiası ile "kişilik hakkı" ihlaline karar veremeyeceğini, böyle bir yetkisi olmadığını belirterek, "Böyle bir yetkisi yok. 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi her şeyin çözümü olamaz. Kaldı ki kitap sitelerinin topyekün engellenmesi ile ilgili herhangi bir gerekçe de sunulmamış Hakimlik tarafından." yorumunda bulundu. Akdeniz, popüler kitap sitelerinin Adalet Bakanlığı eli ile keyfi bir şekilde topyekün engelletilmesinin ancak sansür olarak tanımlanabileceğini belirterek, şu yorumu yaptı: "Talep Bakanlık tarafından derhal geri çekilmeli, hukuka aykırı karar da kaldırılmalıdır."