Erzincan'da İliç ilçesinde Anagold Madencilik A.Ş.'nin işlettiği altın maden sahasındaki toprak kayması olayında siyanür ile sülfürik asit içeren kimyasalların çevreye olan tehlikesi bölge halkında tedirginlik yarattı.

"ÇEVRE BAKANLIĞI, SADECE ÇEVRESEL ETKİLERİ DENETLER"

Çöpler Altın Maden sahasıyla ilgili dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı programda kapasite artırımı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

"Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez" diyen Kurum, şunları söyledi:

"Bakanlığım döneminde bu işletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. İşletmeye, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar.

Bakanlığımız döneminde bu işletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı bir şekilde yapıldı. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi.

21 Haziran 2022'de, işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle işletme 3 ay men edildi, kapısına mühür vuruldu.

"KAPASİTE ARTIŞININ ÇEVREYE ETKİSİNİ ÖLÇER"

Bununla da kalınmayıp, işletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle o gün Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Özet olarak biz kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir musamaha göstermeksizin kararlılıkla uyguladık.

İşletmenin tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı. Bir de bizi işletmenin kapasitesini artırmakla suçluyorlar. Bize iftira atanlar, şunu da bilirler ki, Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez. Çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz."