Siyanürlü facianın ardından bir kez bile toplanmayıp tek bir açıklama yapmayan komisyon hakkında Sözcü TV'ye konuşan gazeteci Deniz Zeyrek, “İliç'teki çevre felaketinden sonra TBMM Çevre Komisyonu oraya gitmemiş. Bırakın onu 14 Mayıs'tan bu yana Çevre Komisyonu, hiç toplanmamış” dedi.

Maden faciasının ardından TBMM Çevre Komisyonu içinde yer alan bazı milletvekilleri soru önergesi verse de komisyondan ortak bir açıklama yapılmadı.

Meclis’in sitesinde yer aldığına göre komisyonun görevi, “Çevre Komisyonu, TBMM Başkanlığınca kendisine havale edilen çevrenin korunması ve geliştirilmesi, ekolojik dengenin bozulması, toprak, hava, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, kıyıların, tarihi ve kültürel değerlerin, tabii varlıkların korunması ve benzeri konulardaki kanun tekliflerini görüşmektedir” olarak tanımlanıyor.

26 üyeden oluşan komisyonda AKP’den 13, CHP’den altı, DEM Parti’den üç, MHP ve İYİ Parti’den de ikişer vekil bulunuyor.

RAPOR VERMEDİ AMA ONAYI VERDİ...

Kanadalı Anagold ve yerli ortağı Çalık’ın sahip olduğu madendeki toprak kayması nedeniyle siyanür, yer altı sularına dolayısıyla da Fırat Nehri’ne karışabilir. 

Bilim insanları siyanürün karışması halinde büyük çaplı bir doğa felaketinin yanında uluslararası bir insani krizin bile çıkabileceğini söylüyor. Fırat Nehri, Basra Körfezi’ne kadar uzanıyor. 

ÇED raporlarına onay veren kurumun başında olmuş yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan Kurum, facianın ardından sorumluluk almadı. Kurum, eleştirilere raporu bakanlığın vermediğini söyledi. 

“LİÇ ONAYINI MURAT KURUM VERDİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “Felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik.” açıklamasında bulundu.

Yavuzyılmaz’ın 25 Şubat’ta yayımladığı açıklamaya dair Kurum’dan henüz bir açıklama gelmedi.