Haber: Hivda Tekkaynar

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Munzur Üniversitesi'nde araştırma görevlisi İlyas Kayaokay'ın doçentlik unvanını usulsüz olarak aldığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Özkan, konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tuncay Özkan Bakan Tekin'e gönderdiği önergesinde; Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’ın doktorasını bitirdikten yaklaşık iki ay sonra doçentliğe başvurduğunda ne Türkiye’de ne de YÖK ya da tanınan bir yurtdışı yükseköğretim kurumunda en az iki yıl eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunduğu tespit edilmediğini değinerek bu durumda asgari koşulları taşımamasına rağmen Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü araştırma görevlisi İlyas Kayaokay’a dosyasını incelemek üzere atanmış jüri tarafından doçent unvanı verildiğini de belirtmiştir. Tüm bu gerekçelerden ötürü araştırma görevlisi İlyas Kayaokay’ın durumunun, doçentlik başvurusunu yaptığı Ekim 2022 tarihi itibariyle söz konusu şartların hiçbirine uymadığı dikkat çekmiştir.

Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay hakkında daha önce de Munzur Üniversitesi’nde bir kadın öğrenciye tacizde bulunduğu için disiplin soruşturması açılarak kınama cezası verildiği sonrasında yine bu fiilini devam ettirmesinden ötürü hakkında verilen 56192 numaralı toplu dilekçeler nedeniyle yeni bir soruşturma başlatılarak, kamu görevinden çıkarılması talebiyle dosyasının YÖK’e gönderildiği yönündeki iddialara da yer verilmiştir. Kınama cezası devam eden İlyas Kayaokay'a araştırma görevlisi iken yeni kadroda YÖK tarafından doçentlik unvanı verilmiştir.

Tuncay Özkan'ın Bakan Tekin'e yönelttiği sorular şu şekildedir:

1. Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) doçentlik başvuru koşullarına göre, bir adayın doçentlik başvurusunda bulunması için ya “Doktora eğitimini tamamladıktan sonra açık, uzaktan veya yüz yüze ortamlarda ders vermiş olması” ya da yine doktora eğitimini tamamladıktan sonra “Yurtiçi veya YÖK tarafından tanınan yurtdışı yükseköğretim kurumlarında en az 2 yıl eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunması” zorunluluğu bulunmakta iken, 2022 yılının Ağustos ayında doktorasını bitiren Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’ın yaklaşık bir buçuk ay sonra “Filoloji Temel Alanı”nda doçentliğe başvurup söz konusu asgari koşulları taşımamasına rağmen kendisine doçentlik unvanı nasıl verilmiştir?

3. Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi İlyas Kayaokay’un, usulsüzce doçentlik unvanı aldığı yönündeki iddialar bilginiz dahilinde midir? Bu konuda idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4. Haberin basında yer alması üzerine çalıştığı kurum Munzur Üniversitesi Rektörlüğü’nün, herhangi bir girişimi ya da ÜAK’ı bu durumdan haberdar etme yönünde bir girişimi olmuş mudur?

6. Gerek doçentlik unvanı alabilmek için zorunlu olan koşulları taşımadığı iddia edilen, gerekse hakkında bir kadın öğrenciye tacizden dolayı kınama cezası verilen ve sonrasında da yine benzer şikayetlerle dosyası YÖK’e gönderilen İlyas Kayaokay’dan haksız bir şekilde edindiği doçent unvanının geri alınması adına bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

8. İlyas Kayaokay’ın doçentlik başvuru dosyasını, koşullar ve nitelik açısından adil ve etik koşullara göre incelemediği tespit edilen jürisindeki yedi profesör hakkında idari bir soruşturma başlatılacak mıdır?