Daha önce Safranbolu, Karabük ve Karabük’ün diğer ilçelerinde ikamet eden vatandaşların Safranbolu’yu doğa harikası alanları ve tarihi yapılarıyla tanıması için organize edilen gezi, bu defa Safranbolu'nun mahalle muhtarları için yapıldı. Safranbolu Belediyesi tarafından başlatılan 'Kendi Kentimde 1 Gün Turistim' projesi kapsamında düzenlenen gezi, sabah saatlerinde Misak-ı Milli Meydanı’ndan başladı.

İlk olarak Safranbolu Belediyesi tarafından yardıma muhtaç insanlara kıyafet yardımı için açılan hayır çarşısını gezen muhtarlar, daha sonra Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde açılan kütüphane, tiyatro salonu, çocuk oyun evi ile ilgili bilgileri tura rehberlik eden belediye personeli Coşkun Çelik'ten aldı. Belediyeye bağlı Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, asfalt şantiyesi, sera, Hıdırlık sosyal tesisi, arıtma tesisi ve su kanalizasyon müdürlüğü, hayvan barınağını gezen Barış Mahallesi Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Yavuz, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Ercan Türe, Babasultan Mahallesi Muhtarı Mehmet Ceylan, Kirkille Mahallesi Muhtarı Muammer Özer, Yenimahalle Muhtarı Mehmet Yurt, Çeşme Mahallesi Muhtarı Mehmet Altay ve Aşağı Tokatlı Bağları Mahallesi Muhtarı Necip Kürüz, son olarak tarihi kent Safranbolu'yu kuş bakışı gören Hıdırlık seyir terasına çıktı.

"KENDİ KENTİMİZDE YAŞAYAN İNSANLARIMIZA ÖNCE BU KENTİ ANLATMAKTI"

Kendi kentinde bir günlüğüne turist olan muhtarların gezisine Fen İşleri Müdürlüğü yol bakım onarım ve atölyeler şefliğinde katılan ve muhtarlarla birlikte yemek yiyen Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, ardından muhtarlarla birlikte gittiği Hıdırlık seyir tepesinde gezi ile ilgili, "Bu çok önemsediğimiz bir proje, çünkü çok önemli bir kentte yaşıyoruz, tarihi bir kentte yaşıyoruz. Önce bizim kendi vatandaşlarımızın yaşadığı kentin değerlerini bilmeleri gerekir, sahip çıkmaları anlamında. Bu projenin oluşma amacı buydu; kendi kentimizde yaşayan insanlarımıza önce bu kenti anlatmak. Yaklaşık iki aydır her çarşamba devam ediyor ve artan bir ilgi ile devam ediyor" dedi.

"MUHTARLARIMIZ KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORLAR’’

Başkan Köse, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz, demokrasimizin mihenk taşı olan muhtarlarımızın da yaşadıkları kenti öğrenmeleri, biz muhtarlarımızla iç içeyiz, her ay da toplantı da yapıyoruz ama belediyenin işleyişini, nerelerde hangi işleri yaptığımızı yakinen görebilmeleri için de bugün muhtarlarımıza bu uygulamayı yaptık. Başlangıç noktası olarak Hayır Çarşımızdan başlayıp Leyla Dizdar Kültür Merkezi, yeni devraldığımız ve işletmeye başladığımız arıtma tesisimiz, hayvan barınağımız ve bütün müdürlükler, temizlik işleri, park bahçeler, asfalt şantiyesi, fen işleri müdürlüğünün şantiyesi ki fen işleri müdürlüğünde birlikte yemeğimizi de yedik, işçilerimizle birlikte, bütün müdürlükleri tek tek gezdirip burada arkadaşlarımız Safranbolu’ya nasıl hizmet veriliyor, kimler nasıl çalışıyor, muhtarlarımızla bunları paylaştık. Bence çok da verimli oldu. Biz, muhtarlarımızın verdiği hizmeti de çok önemsiyoruz. Muhtarlar kentlerde, devletle mahallelerde yaşayanlar arasında bir köprü vazifesi görüyorlar. Onların daha çok bilgiye sahip olmaları vatandaşın da daha çok bilgiye sahip olması anlamına geliyor. Muhtarlarımız mutlaka kendi mahallelerindeki vatandaşlarımıza bu aktarımı da yapacaktır diye düşünüyorum."

"SAFRANBOLU’NUN GELECEĞİ ADINA 50 YILLIK BİR HİZMET"

Projenin Karabük ve Safranbolu halkı için faydalı olduğunu belirten Safranbolu Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Yavuz ise şunları söyledi:

"Biz, başkanımız Elif Köse’nin bilgileri doğrultusunda belediyemizin sosyal tesislerini ve müdürlükleri yerinde gezdik. Başta Hayır Çarşısı’nı gezdik ve gerçekten çok memnun olduk, çünkü Safranbolu’ya hizmet verebilecek bir yer. Kültür merkezimizi, temizlik işleri müdürlüğünü ziyaret ettik. Bizi en çok etkileyen su arıtma tesisi oldu. Çünkü su arıtma tesisi Safranbolu’nun geleceği adına 50 yıllık bir hizmet diye düşünüyorum, belki daha fazla. Park bahçeler müdürlüğümüzü ziyaret ettik, Safranbolu’da barınağı da yerinde gördük. Müdürlerimiz bizleri bilgilendirdi. Safranbolu çok özel bir yer, Safranbolu Dünya Miras Kenti. Biz belki bu zamana kadar kültür turizminden yeterince faydalanamadık ama herkesin gelip görmesi gereken bir yer. Biz bunun farkındayız, farkında da olmalıyız."