Latmos Platfromu, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan ve antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'nda planlanan taş ocağına karşı dava açtı. Aydın İdare Mahkemesi'ne projenin iptal edilmesi için başvuruda bulunan ekolojistler, Egamin Mineral Maden Şirketi tarafından yapılmak istenen ocağın 1’inci derece arkeolojik SİT statüsündeki Çörlen Asar Kalesi’nin yanı başında bulunduğunu vurguladı. 

Dilekçenin verilmesi ardından adliye önünde açıklama yapan Platform üyesi Kazım Erol, bölgede 1 milyar 200 milyon yıllık gynas kayaları, tanrıların evi, manastırlar ve 8 bin yıllık kaya resimleri bulunduğunu aktardı. Bölgenin mitolojik mitleri, flora ve faunası ile kültürel hazine, insanlığın hafızası olduğuna dikkat çeken Erol, "230 dekarlık alanda geri döndürülmesi imkansız bir madencilik faaliyeti başladı. Latmos’taki vahşi madenciliğe karşı Latmos Platformu ve gönüllü hukukçumuz Mehmet Cilsal'ın hazırladığı hukuk dosyamız ile Egamin Madenciliğin bu hukuksuz projesine idari davamızı açtık” dedi. 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

2007 yılında “ÇED gerekli değil” kararı verilen proje için Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede harekete geçti. Şirket iş makinelerini göndererek, yol açma çalışmalarına başladı. Latmos Platformu ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), taş ocağı projesinin durdurulması için Aydın Valiliği, Koçarlı Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Aydın İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne başvurdu. Ayrıca suç duyurusunda da bulunuldu.