Moda Sahnesi'nden yapılan "Elektrik Günlüğü" açıklamasında, beş gündür oyunların ışıksız biçimde oynandığı belirtilerek, tiyatro toplulukları Perdesiz Oyuncular, Tiyatro Dea, TiyatroİN, 12. EV'e teşekkür edildi. Yalnız bırakmayan seyircilerine de teşekkürlerini ileten Moda Sahnesi, bu sürecin artık sonlandığını duyurdu.
Açıklamada şöyle denildi: "Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz. Çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık kendi enerji hakkımızı kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saaatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik." denildi. 

"ÇÖZÜM GETİRDİK VE ÇÖZDÜK"

Kültür Bakanlığı, yerel yönetimler ve Sabancı Holding'in problemi çözmek için temas kurmadığını vurgulayan Moda Sahnesi, "Soruna çözüm getirmek gerekiyordu, biz de çözüm getirdik ve çözdük" vurgusu yaptı.
Açıklamada şöyle denildi: "Devlet ve Şehir tiyatrolarının faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesinin elektrik faturaları da o kaynaktan ödenmelidir. Alan Kadıköy'ün, CKM'nin, Haldun Taner Sahnesi'nin, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin, Cevahir Sahnesi'nin, AKM'nin elektrikleri nasıl ödeniyorsa, aynı biçimde. Elektrik faturasını illa ki Moda Sahnesi'nin ödemesi isteniyorsa, Aralık ayı faturası bedeli üzerinden Şubat ve Mart ayları için toplam 14.000 lira ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa IBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz."

YENİ BİR MODEL İSTENDİ

Moda Sahnesi, "özel, ticari bir tiyatro" olmadığını hatırlatarak, "Özerk kamusal tiyatro" olduğunu vurguladı. Açıklamada, şirket statüsünde olmasının Türkiye'deki mevzuattan kaynaklanan bir sorun olduğu ifade edilerek, "Yetkililer bu mevzuatı değiştirmeye yanaşmıyorlar. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari alandan çıkarıp kamusal alan olarak kabul edilecek bir modeli devreye sokmalıdırlar" denildi.