Boğaziçi Üniversitesi, her sene geleneksel olarak Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) tarafından düzenlenen Mezunlar Günü etkinliğine izin vermedi. Yaşanan gelişmenin ardından BÜMED Yönetim Kurulu üyeleri Güney Kampüs’te buluşup, protesto amacıyla okula sembolik bir kilit bırakarak, diğer mezunlarla Akatlar Sanatçılar Parkı'nda buluştu. Etkinliğe mezunlarla birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katıldı. 

Boğaziçi Üniversitesi Yönetimi, her yıl geleneksel olarak düzenlenen, bu yıl da 9 Ekim 2022 tarihine planlanan "Mezunlar Günü" etkinliğine, etkinlik alanında ve çevresinde olan altyapı çalışmalarını gerekçe göstererek izin vermedi.

DERNEK YÖNETİMİ PROTESTO AMACIYLA KİLİT BIRAKTI

Boğaziçi Yönetimi, mezunların ilk olarak 31 Ağustos’ta yaptıkları başvuruyu, 30 Eylül’de “Yanlış birime hitaben yazıldığı ve genel yazışma kurallarına uymadığı” gerekçesiyle geri çevirdi. Bunun üzerine BÜMED 30 Eylül’de yeniden başvurdu. Bu başvuru da “Güney Meydan ve çevresinde yürütülen çalışmaların tamamlanmamış olması" gerekçe gösterilerek rektörlük tarafından reddedildi.

Bunun üzerine BÜMED Yönetim Kurulu üyeleri, izin verilmeyen "Mezunlar Günü" etkinliğinin yapılmasının planladığı gün olan dün, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde buluştu. BÜMED Yönetim Kurulu, üniversite yönetiminin mezunların buluşmasına izin vermemesine tepki göstererek orta bahçedeki sütunun üzerine protesto amacıyla bir kilit bıraktı.

BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur, üniversite yönetiminin okulda devam eden çalışmalarını gerekçe göstererek Mezunlar Günü’ne izin vermediğini hatırlatarak, söz konusu alanı incelediklerinde etkinliğe engel oluşturacak herhangi bir çalışmaya rastlamadıklarını söyledi. Bu arada, mezunlar tarafından yapılan açıklamada, 9 Ekim Mezunlar Günü etkinliği için yapılan başvuruyu reddeden üniversite yönetiminin, 10 Ekim’de Güney Kampüs’teki orta meydanda yapılacak başka bir etkinliğe izin verdiği belirtildi.

“MEZUNLAR GÜNÜ’NDE BULUŞMAMIZIN ÖNÜNE KİLİT VURULDU”

Sembolik kilidi bıraktıktan sonra açıklama yapan Hülya Cesur, “Bu kilit son birkaç senedir canımızı en çok acıtan görüntülerin başında geliyor" diyerek, şunları söyledi:

"Kampüsümüzün kapısına vurulan kilidi hepimiz hatırlıyoruz. Bugün fiziki bir kilitle karşılaşmadık belki ama burada Güney Kampüs’te, Mezunlar Günü’nde buluşmamızın önüne kilit vuruldu. Hepinizin bildiği gibi, Güney Kampüs’te, şimdiye kadar her nedense göremediğimiz çalışmalar gerekçe gösterilerek, Mezunlar Günü’müze izin verilmedi. Diğer taraftan yarın burada geniş katılımlı olabilecek bir etkinliğe izin verildiğini de biliyoruz. Bize izin verilmemesinin yorumunu sizlerin takdirine bırakıyoruz. Bizler BÜMED Yönetim Kurulu üyeleri olarak bu kilidi, anahtarı bizde kalmak kaydıyla buraya bırakıyoruz. Yapacağımız ilk Mezunlar Günü’nün kilit açma töreni ile başlayacağını da buradan herkese duyuruyoruz.” 

AKATLAR’DA “MEZUNLAR GÜNÜ” DEĞİL “MEZUNLAR BULUŞMASI” YAPILDI

Güney Kampüs'te bırakılan kilit ve açıklamanın ardından “Okulumuzla kurduğumuz bağımız, anılarımız ve sevgimiz ne izne muhtaçtır ne de imzaya" denilerek tüm mezunlar Akatlar'daki Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı'ndaki 'Boğaziçi Mezunları Buluşuyor' etkinliğine çağırıldı. Dernek yönetimi, bunun bir buluşma olduğunu, Geleneksel Mezunlar Günü’nü Güney Kampüs’te yapma ısrarlarından vazgeçmediklerini bildirdi. BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur da Boğaziçi Üniversitesi Yönetimi’ne, Geleneksel Mezunlar Günü için tekrar başvuruda bulunduklarını söyledi.

2 BİNİN ÜZERİNDE KATILIM OLDU

Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve 2 bin kişinin üzerinde katılım olan Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı'ndaki buluşmaya, mezunlar dışında Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de katıldı. Buluşmada, pandemi sebebiyle uzun süredir yüz yüze bir araya gelemeyen mezunlar, akademisyenler ve öğrenciler üniversitede yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.