Mezopotamya Ajansı'nın sahibi Ferhat Çelik ve editörü Abdurrahman Gök ile Yeni Yaşam ile Xwebûn gazetelerinin müdürleri Osman Akın ve Kadri Esen’in evlerine baskın düzenlendi. 

Evlerde arama yapan polis, gazetecilere ait kitap ve bilgisayar gibi dökümanlara el koydu. Ferhat Çelik ikamet adresinde olmadığı için gözaltına alınamazken Gök gözaltına alındı. Esen’in evindeki polis araması ise sürüyor. 

Mezopotamya Ajansı'nın bildirdiğine göre, evlerde yapılan aramalarda polisler, bazı kitap ve dijital materyallere el koydu. Baskınlarda aralarında ajansımız editörü Abdurrahman Gök, ajansımızın muhabiri Ahmet Kanbal, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazeteciler Mehmet Yalçın ve Mıkail Barut; Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Resul Tamur, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in basın danışmanı Sezen Mercan, Amed Şehir Tiyatrosundan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım ile siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.  Gözaltı sayısının 100’ü aştığı belirtildi. 

Operasyon kapsamında birçok gazeteci ve siyasetçinin evlerine polis baskını yapıldığı bildirilirken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, bir açıklama yaparak “Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ise Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 150’ye yakın kişinin gözaltına alındığını belirterek, “Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şu ana kadar bir gerekçe belirtilmiyor. Bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında sanatçı, siyasetçi, STK temsilcileri ve avukatlar var. Genel yürütülen bir soruşturma” ifadelerini kullandı.