Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı miting öncesi yapılan protestoda polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davanın 10'uncu duruşması Trabzon 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Tutuksuz yargılanan sanık polislerin katılmadığı duruşmada, Lokumcu ailesi ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Milletvekili İbrahim Akın ile çok sayıda kişi takip etti.

Mevcut mahkeme başkanının rahatsızlığından dolayı, heyet değişikliğine gidilen duruşmada heyet, olay günü polis tutanağının altında imzası olan polislerden ikisinin dinlenmemesine karar verdi. Müşteki avukatlarından Meriç Eyüboğlu, bir kez daha Hopa’da olay yeri keşfi yapılması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti keşif talebini reddederek, mütalaa hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Heyet karar duruşması yapılması için davayı 11 Haziran 2024 tarihine erteledi. 

AKIN: DEVLET KİMSENİN HAKKINI SAVUNABİLECEK DURUMDA DEĞİL 

Lokumcu ailesi, avukatlar ve davayı takip etmek için birçok kentten Trabzon'a gelen kitle duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Metin Lokumcu için Adalet" pankartı açıldı. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın, 13 yıldır adaletin yerini bulmadığını belirterek, "Metin Lokumcu'nun açıkça katledilmesinden sorumlu olanlar hesap vermedi. Resmi olarak polislik yapan birinin ifadesini alamayan bu devlet kimsenin hakkını savunabilecek ve adaleti sağlayacak durumda değildir. Bu duruşma ülkedeki hukuk sistemi açısından bir örnektir. Eğer birlik ve güçlü olmazsak bu tür olaylarla daha çok karşı karşıya kalacağız. Metin hocayı sonuna kadar savunacağız, 11 Haziran'da ki duruşmada da burada olacağız. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm sorumlular hesap verecek" diye konuştu.