Nature dergisinde yayınlanan ve Cambridge bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmada, metastazın yeni bir mekanizması keşfedildi. Metastaz, kanser hücrelerinde anormal artış ve sıçrama olarak biliniyordu. Fakat yeni araştırmada aynı mekanizmanın sağlıklı hücrelerin de kullandığı ve kanser hücrelerin bu özelliği kendi amaçları için çaldığı bulundu.

DİĞER DOKULAR TARAFINDAN ALINIYOR

Araştırma ekibi sodyum sızma kanalı olarak çalışan bir hücre yapısını araştırırken, yeni bir keşfe imza attı. Seçici olmayan (non-selective) NALCN kanallar hücre zarında bulunuyor ve tuzun içeri ya da dışarı gitmesini kontrol ediyor. Yeni araştırmada, araştırmacılar NALCN’nin hücrelerin dokulardan kan dolaşımına salınmasını da düzenlediğini ve burada diğer organlar ve dokular tarafından alınabileceklerini buldular.

YENİ TEDAVİLERE YOL AÇMASI BEKLENİYOR

Farelerde yapılan testlerde bilim insanları NALCN proteinini bloke ettiğinde, mide, iç bağırsak ve pankreas kanserlerinin tetiklendiğini keşfetti. İşte buradan yola çıkarak metastazın engellenerek kanser hastalarında yeni tedavilere yol açması bekleniyor. En sürpriz olan keşifse araştırma ekibinin kansersiz fareleri test ettiğinde gerçekleşti. NALCN blokasyonu nedeniyle organlarda olan sağlıklı hücrelerin diğer organlara göç etmesine neden oldu. Örneğin; pankreas hücreleri böbreğe göç ederek, sağlıklı böbrek hücrelerinin yerini aldı.

HASARLI ORGANLAR ONARILABİLİR

Çalışmanın Grup Lideri Profesör Richard Gilbertson, “Bu bulgular, otuz yıldır laboratuvarımdan çıkan en önemli bulgular arasında yer alıyor. Metastazın anlaşılması zor etkenlerinden birini belirlemekle kalmadık, aynı zamanda kanserin sağlıklı hücrelerde kendi kazanımları için nasıl işlediğini göstererek, bununla ilgili genel kabul edilen bir anlayışı da tersine çevirdik. Eğer araştırmamız daha fazla araştırma ile doğrulanabilirse, kanserin yayılmasını nasıl önleyeceğimiz konusunda geniş kapsamlı etkileri olabilir ve de hasarlı organları onarmak için bu süreci manipüle etmemize izin verebilir” diyor.

Araştırmacılar artık mevcut ilaçları yeniden kullanmak da dahil olmak üzere metastazı önlemek için bu keşiften yararlanmanın yollarını araştırmayı planlıyor.