Ağır koşullarda çalışan 150 binden fazla emekçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) anlaşma sağlayacak üç metal işçisi sendikası var.  Türk-İş’e bağlı Türk Metal-İş, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-Iş’e bağlı Özçelik-İş. 2023-2025 Dönemi MESS Grup TİS görüşmeleri tıkandı. 60 gün süren görüşmelerde anlaşma sağlanamadı.

Türkiye'nin ekonomi lokomotiflerinden olan Ford Otosan, Arçelik ve Tofaş Otomobil fabrikaları başta olmak üzere onlarca fabrikaya grev kararları asıldı. Türk Metal ve Birleşik İş 19 Ocak'ta greve çıkacak.

Yıpratıcı ve ömür kısaltıcı denilen bir zorlukta çalışan emekçiler, patronların sefalet zammını kabul etmedi. Türkiye'deki hızla yükselen enflasyonda TİS'e verilen teklifin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Türk Metal İş'e üye 143 bin emekçi varken Birleşik Metal İş'e üye 12 bin emekçi var. 150 binden fazla emekçi, onlarca fabrikada greve çıkacak.

Özçelik-İş herhangi bir eylem kararı duyurmadı. Evrensel'in haberine göre; Hatay'daki MMK Metalurji işçileri, Özçelik'in bir girişimde bulunmamasına tepki gösterip, "Bu sözleşme satış sözleşmesi olmasın" dedi.

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci, patronlara 'eyleme çıkarız' çıkarız demekle yetindi.