Asgari ücretteki son artıştan sonra başta metal iş kolu olmak üzere işçilerin ek zam talebi yayılıyor.

Evrensel’in haberine göre, Türk Metal’in örgütlü olduğu, 12 yıllık işçinin ücretinin asgari ücretle eşitlendiği Ford Otosan’da işçiler, sendikacılarla görüşerek, sosyal medya paylaşımları yaparak ek zam taleplerini iletirken, MESS kapsamındaki Türk Traktör, Arçelik, Man, Mercedes’te çalışan işçiler de ek zam talep ediyor. Mercedes işçileri bu taleplerini soyunma odalarının çeşitli noktalarına yazarak ifade ediyor.

Birleşik Metal-İş bu konuda daha önce yaptığı açıklamada, yüzde 20 ek zam talebiyle mücadele kararı alındığını ifade ederken, MESS ise bu konuda “Mart zammını öne çekerek ocak ayında yüzde 15 enflasyon zammı verelim. 44.48 olan saat ücretlerini 48.04 düzeyine çekelim. Daha sonra da 12 yıla kadar olan tüm işçilere kıdem yılına göre 20 kuruş zam uygulayalım” şeklinde bir teklif sundu. MESS’in sunduğu teklifi Başkanlar Kurulunda değerlendiren ve yüzde 20’lik ek zam teklifinin arkasında olduğunu duyuran Birleşik Metal-İş, ek zam talebiyle 17 Ocak Salı günü itibarıyla örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde 1 saat üretimi durduracağını açıkladı.

Türk Metal ise işçilerin bu taleplerine karşılık sosyal paket üzerinde çalışıldığını duyurmuştu. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak tarafından işçilere en son gönderilen mesajda ise MESS’le müzakereye devam edildiği belirtilerek, “Bu müzakerelerde başta saat ücretlerine yapılacak kıdem zammı olmak üzere birçok konu masadadır” denildi. Türk Metal üyesi işçiler, kendilerine sorulmadan anlaşma yapılmamasını talep ediyor.

Kristal-İş ise Şişecam işçileriyle yaptığı toplantıda yüzde 20 zam isteneceğini duyurmuştu. Şişecam işçileri ise taleplerinin asgari ücrete yapılan zam oranı olan yüzde 54 olduğunu ifade etmişti.