Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle tamamlanan, “Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi” faaliyetlerini sürdürüyor.

Güneş enerjisi panelleriyle enerjinin sağlandığı, güneş ısısıyla kurutmanın yapıldığı “Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi”, enerji verimliliği olan ve kendi enerjisini kendi üreten bir tesis olma özelliği taşıyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan ve Mersin’de ilk kez faaliyete geçen sistem sayesinde, yerel üretici desteklenirken kadın istihdamı da sağlanıyor.

Kurutma, Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi içerisinde 200 metrekare kapalı bir alanda polikarbon ile etrafı kapatılmış bir serada, hijyenik koşullarda sürdürülüyor. Tesiste kurutulan ürünlerin bilimsel kontrolleri de düzenli olarak yapılıyor.  Tesiste, yöreye özgü meyve ve sebzelerin kurutulmasından paketlenmesine, pazarlanmasına kadar olan sürece Mersinden Kadın Kooperatifi öncülük ediyor. Gıda Kurutma Tesisi’nde kadınların emeği ile işlenen sebze ve meyveler, Mersinli çiftçiler başta olmak üzere özellikle kadın üreticilerden temin ediliyor. 

Mersinden Kadın Kooperatifi ortaklarından Eylem Bozdoğan, tesisle ilgili şunları söyledi:

“Kooperatifimiz buranın işleyişi, üretimlerinin yapılması aşamasında devreye girdi. 1 yıldır bu şekilde üretim yapıyoruz. Geçen yıldan bu yana tesisimizin biraz da kapasitesini öğrenmek amacıyla denemeler yaptık. Bunların pazarlamasını da bu şekilde sağlamış olduk. Geçen yıldan bu yana tesisimizi daha iyi tanımış olduk. Tesiste üretilebilecek ürünler, bunların pazar taleplerinin nasıl olduğu, bizde geçen yıldan beri fikir olarak yerleşti. Bu yıl da yine üretimlerimize devam ediyoruz.

“KADIN EMEĞİNİN OLMASINA ÖZEN GÖSTERİYORUZ”

Tesisimiz kurulduğunda 1000 saat kurutulmuş sebze ve meyve operatörlüğü, 593 saat de paketlemeci eğitimi alan kadınlarımız buraya başladılar. Yaklaşık 20-25 kadın birlikte çalışıyorduk. Üretimimize bağlı olarak dönüşümlü olarak bu sayı değişebiliyor. Üretimi yaparken de öncelikli tercihimiz bölgemizde yetişen ürünler. Ürünleri de kadın üreticilerden almaya, kadın emeği olmasına özen gösteriyoruz.  Yöre ürünleri olması ve mevsiminde olması bizim için çok önemli.”