Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), '2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi'ni yayınladı. Buna göre, finansal istikrar gözetilerek, fiyat istikrarı için sahip olunan tüm araçlar kullanılacak. Bütünleşik politika çerçevesi olan ‘Liralaşma Stretejisi’ güçlendirilecek. Bu çerçevede yılın ilk yarısı için liralaşma hedefi ise yüzde 70 olarak belirlendi.

Merkez Bankası, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi'ni yazılı bir açıklamayla duyurdu. TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu amaç doğrultusunda, sahip olunan tüm araçların kullanılmaya devam edileceği, kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrarın gözetileceği belirtildi.

Banka'nın, bütünleşik politika çerçevesi olan 'Liralaşma Stratejisi'nin güçlendirilerek uygulanmaya devam edileceği kaydedilen metinde özetle şunlar kaydedildi:

“ORTA VADELİ ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5 OLARAK KORUNDU: Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, Hükümet ile birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korundu. Para politikası enflasyonu orta vadeli hedefine kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacak.

2023 YILININ İLK YARISI İÇİN MEVDUATTA LİRALAŞMA HEDEFİ YÜZDE 60 OLARAK BELİRLENDİ: Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikalar, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının (TL) ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edilecek. Bu kapsamda, 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefi yüzde 60 olarak belirlendi. Bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edildi.

APİ, FONLAMANIN TEMEL UNSURU HALİNE GETİRİLECEK: TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payı kademeli bir şekilde artırılacak ve APİ, fonlamanın temel unsuru haline getirilecek.

DALGALI DÖVİZ KURU REJİMİ SÜRDÜRÜLECEK: Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetler, 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile desteklenecek. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacak. Rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve rezervlerin artırılmasına devam edilecek.

DİJİTAL TÜRK LİRASI AĞI GENİŞLETİLECEK: Dijital Türk Lirası Ağı üzerinde ilk ödemeler başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımları ile genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecek. TCMB, şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecek.”