Haber: Elifsu Dilek Şen

Mercan Dede, Sufi müziğinin geleneğini çağdaş müzikle harmanlayarak eski ile yeniyi bir araya getiriyor.

Mercan dede, Capadox kapsamında 24 mayıs Cuma sabahı kendi göğünü yaratmak isteyenlerle Kapadokya’nın çok az bilinen bir noktasından günü doğurdu.

Cappadox’la yepyeni bir güne müziğin enerjisiyle katılımcılar güne başladı. Ahmet Kenan Bilgiç’in eşlik ettiği Mercan Dede’nin bu özel performansını, 24 Mayıs sabah Kapadokya vadilerinin benzersiz renkleri ve coğrafyasında deneyimledi.

Kapadokya’nın gün doğumu manzarası eşliğinde farklı sanatçıların performanslarına ev sahipliği yapacak olan Gün Doğumu Konserleri, günün ilk ışıklarını müzik eşliğinde yakalamak isteyenleri bir araya getirmeye devam edecek.

İnsan bedeninin bir parçası olan ses ve ritm aynı zamanda duyguların bir ifade biçimi olarak ölümlerde yası, acıyı, düğünlerde sevinci, kutlamalarda coşkuyu aktarmanın yolu olarak görülmüştür.

Mercan dede, müziğiyle, “kendi” gibi “arada” kalmışlara alternatif sunmaktadır. Doğal olarak bunu sistemin alışılagelmiş diliyle yapmak yerine, kendi yarattığı dille gerçekleştirmektedir. Müziği, bir başka yanıylaysa, modern yaşamın aidiyet duygusunu kaybetmiş bireyine postmodern anlayışın “yersiz yurtsuzluk” zemininde, tam olarak aidiyet duygusunu karşılıyor olmasa da  birarada olma hali için  “yeni” yollar çizmektedir.

Doğu ile Batı etkilerini “birarada” gördüğümüz Mercan dede yaptığını “gönül müziği” olarak tanımlıyor.

Mercan Dede soğuk havaya ve yağmura rağmen sabahın altısında Kral vadisinde dinleyicilere muhteşem anlar yaşattı.

Mercan Dede Kapodakya’da-1