HEDEP Grup Başkanvekili Beştaş, DW Türkçe’den Gülsen Solaker’in sorularını yanıtladı. Parti olarak anayasa tartışmalarından kaçmayacaklarını belirten Beştaş, iktidarın hazırladığı bir kayığa da binmeyeceklerini söyledi.

Genel seçimlere Yeşil Sol Parti adıyla giren, seçimlerin ardından oyların düşmesi nedeniyle öz eleştiri süreci başlatan ve sonbahardaki kongre ile eş başkanlarını ve ismini değiştiren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) bugünlerde gerek yerel seçimlere yönelik hazırlıkları gerekse ittifak ve anayasa değişikliği tartışmaları kapsamında gündemde.

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HEDEP olarak yerel seçimler için herhangi bir parti ile şu anda ittifak görüşmesi içinde olmadıklarını, olursa da açık ve şeffaf olmasını istediklerini belirtti. Beştaş, anayasa değişikliği için ise iktidar ile görüşebileceklerini ama “onların anayasa kayığına binmeyeceklerini” vurguladı.

Anayasa değişikliği sorusuna:

Bahçeli bugünkü açıklamalarıyla belki ilk kez çok sert çıkışıyor büyük ortağına. Belli ki bir sorun var, içerde tartışmaları mutlaka vardır ama artık bu kez kamusallaşmış durumda. Tam içeriğini bilmiyorum ama şunu söyleyeyim, yani birbirlerine ihtiyaçları olduğu için sıkı sıkıya sarılmışlar zaten. Böyle bir tablo da var. Çok uzun yıllar önce demiştim; MHP AKP’lileşmedi, AKP MHP’lileşti diye. Şu anda MHP’nin tezlerini AKP de çok yüksek sesle ifade ediyor. Bu ülkede anayasa artık onlar için kullanışlı bir aparata dönüştü.

AKP ile MHP için anayasa onlar istediğinde değiştirilebilecek bir şey. Oyumuz yüksek mi? 50+1 yaparız. Oyumuz düştü mü? 40 ya da 45 yaparız. Yani kendine göre anayasayı değiştirmek istiyor. Bu anayasaların hem ruhuna hem yapılış şekillerine hem de amaçlarına aykırı bir durum.

Bir de şöyle bir gerçek var, şimdiki anayasa yürürlükte değil ki. Şu anda Türkiye anayasasız, anayasaya uyulmuyor. Bunu en son Can Atalay meselesinde gördük.

Biz şu anda maalesef darbe anayasasını savunur konuma geldik. Karşı olduğumuz bir anayasayı savunuyoruz. Neden? Çünkü mevcut kırıntılar bile uygulanmıyor. Şimdi bu anayasayı uygulamayan bir iktidar yeni anayasayı nasıl yapacak? Ya da zaten uymadığı bir anayasayı niye yapacak?

Biz anayasa yapılması gerektiğini hep savunuyoruz ama demokratik ve özgürlükçü bir anayasa. Bunu yapmak için de önce anayasayı tartışmamız gerekiyor. Şu anda tartışma özgürlüğü yok. Önce bunun sağlanması lazım. Bir kere cezaevlerindeki siyasi mahpusların derhal serbest bırakılması lazım. Ancak tabii ki anayasa talebimiz baki ve görüşmeye de açığız. Niye açığız? Bu dediklerimizi ifade etmek için. Yoksa ‘hadi gelinsin dediklerinizi kabul edeceğiz’ anlamında değil. Yani biz bir parti olarak anayasa tartışmalarından kaçmayız, bu konuda kendimize güvenimiz tam. Ama onların hazırladığı bir kayığa da binmeyiz.