Hükümet ile memur sendikaları arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu sözleşme görüşmelerini sürdürdüğü Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ile bir araya gelerek, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılan zam oranını açıkladı.

"UZLAŞMAYA VARDIK"

Bilgin, toplu sözleşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Sendikalarla uzlaşmak, toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Genel hususlarda büyük bir uzlaşmayla buraya geldik, Memur-Sen ailesine teşekkür ediyorum. Yaptığımız sözleşmenin kıymetini bilmemiz için, hangi şartlarda imzalandığını asla gözden kaçırmamamız lazım; bütün dünyanın salgınla boğuştuğu bir ortamda uzlaşmaya vardık. Enflasyon altında çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı oranında maaş zammı önerdik. 2023 içinse yüzde 8 artı 6 zam teklif ettik."

3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin 3600 ek göstergeyle ilgili ise, “Sözleşme kapsamında 3 bin 600 ek gösterge meselesi çalışma grubuyla tamamlanacak. Sözleşme kapsamı içinde tamamlanacaktır. Çalışmamızı yaptıktan sonra, kanun çıkarılması gerekiyor. Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin çalışanlarına haksızlığını gidermek için çalışmaların yapıldığını ifade etmek isterim” açıklamasında bulundu.

"TALEPLERİMİZ YİNE KARŞILANMADI"

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, katıldığı dokuz8GÜNDEM Akdeniz Programı'nda memur zam oranını şu ifadelerle değerlendirdi:

"22 gündür süren süreci değerlendirdiğimizde haklılığımız ortaya çıktı. Hukuksuzluk var. Birer puanlık artış yaparak sanki bir iyilik yapmış gibi davranıyorlar. Yine bedel emekçilere çıktı.

Bizim taleplerimiz karşılanmadı. Maaşlarımızın 10 bin TL'ye çıkmasını talep etmiştik. En azından yoksulluk sınırının üstünde olurdu. Bakanın 'merdiven altı sendikaları' diye hitap etmesi bizi üzdü. Umarız bir dil sürçmesidir. Derhal geri alınmalıdır.

Kısacası dağ fare doğurdu. Emekçiler yine yoksulluğa mahkum edildi. Bu hafta için alanlarda ve eylemlerde olacağız."