Yarın başlayacak tam kapanma nedeniyle 1 Mayıs bugün memleketin pek çok yerinde kutlanıyor. İstanbul'da Kazancı Yokuşu'nda anma gerçekleştirilirken, Ankara'da bulunan Sakarya Caddesi'nde açıklama yapmak isteyenlere ise polis saldırdı.

Yarın başlayacak tam kapanma nedeniyle 1 Mayıs bugün memleketin pek çok yerinde kutlanıyor. İstanbul'da Kazancı Yokuşu'nda anma gerçekleştirilirken, Ankara'da bulunan Sakarya Caddesi'nde açıklama yapmak isteyenlere ise polis saldırdı.

İSTANBUL: KAZANCI YOKUŞU'NDA KATLEDİLENLER ANILDI

TTB, TMMOB, KESK, DİSK çağrısıyla siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu'nda toplandı. Anmaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, çok sayıda siyasî parti temsilci ve yöneticileri, milletvekilleri ve yüzlerce işçi emekçi katıldı. Kazancı Yokuşu'ndaki anmada 1 Mayıs'ta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, tek tek isimleri okundu. Anmada basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Milyonlarca işçinin ve ailesinin günde 39 lirayla yaşamaya mahkum edildiği bir süreci yaşıyoruz. Önlemlerde işçi sınıfı dışarıda bırakılırken, bir avuç sermaye karlarına kar katıyor" dedi. "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atılan anma katledilenler  için karanfillerin bırakılması ile sonlandırıldı.

https://dokuz8haber.net/emekdunyasi/1-mayis-1977de-katledilenler-taksim-kazanci-yokusunda-anildi/

ANKARA: 1 MAYIS AÇIKLAMASINA POLİS SALDIRISI

Ankara'da pandemi önlemlerini gerekçe gösteren polis, Sakarya Caddesi'nde yapılmak istenen 1 Mayıs açıklamasına saldırdı. Eylemcilere biber gazı kullanıldı. Ardından eylemciler Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. KESK önünde açıklama yapanlara, polis müdahale etti.

İZMİR: ENGELLEMELERE RAĞMEN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

İzmir'de DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu'nun yapmak istediği 1 Mayıs açıklamasını polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Engellemelere rağmen DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu ve siyasi partiler Kemeraltı girişinde 1 Mayıs açıklaması yaptı.

ANTALYA: CUMHURİYET MEYDANI'NDA KUTLAMA

Antalya Emek Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs'ı Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı. "Sağlıklı, güvenceli, insanca bir yaşam için umut yan yanayız" diyen Emek Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Vedat Küçük yaptı.

ÇANAKKALE: "HER YER 1 MAYIS"

Çanakkale'de DİSK, KESK, TMMOB ve Tabip Odası, 1 Mayıs'ı birlikte kutladı. Açıklamayı Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy yaptı. Erensoy açıklamasında, "Her yer 11 Mayıs. Şu çürümüş düzene karşı yeni bir başlangıç için yan yanayız" ifadelerini kullandı.

BURSA: "ZORUNLU İŞLER DIŞINDA 4 HAFTA ÇARKLAR DURDURULMALIDIR"

Bursa'da 1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TÜMTİS çağrısıyla Kent Meydanı’nda kutlandı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklamayı TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Arslan yaptı. Açıklamada, “Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!” denildi ve talepler yinelendi. Talepler şöyle sıralandı: *Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin! *Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son! *İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere! *Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! *İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın. *Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak! *Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın. *Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın! *İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

DİYARBAKIR: "UMUDUMUZ MÜCADELEMİZDEDİR"

Diyarbakır'da düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında DİSK, KESK, TMMOB ve Tabip Odası üyeleri bir araya geldi. Açıklamada, "2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir. Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir" denildi.

ADANA'DA UĞUR MUMCU ALANINDA COŞKULU 1 MAYIS

Adana’da Uğur Mumcu alanında DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve Adana Barosu'nun çağrısıyla 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Çağrıcı kurumların yanı sıra TÜMTİS, CHP, HDP, EMEP, TKP, SOL Parti, TİP, Kaldıraç, Mücadele Birliği, ESP, CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları da eyleme katıldı. 1 Mayıs alanına Atatürk Parkı'ndan yürüyüş yapmak isteyen Emek Partisi üye ve yöneticileri ile polis arasında tartışma yaşandı. Alana yakın bir yerde yürüyüş yaparak slogan atan EMEP’lilerin önü güvenlik güçleri tarafından kesildi. Daha sonra alana ulaşıldı. Çağrıcı kurumlar adına basın açıklamasını DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Yaşar Gündoğdu okudu. Gündoğdu açıklamasında, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz” ifadelerine yer verdi.

KONYA: "YASAKLARA, BASKILARA RAĞMEN UMUDU BÜYÜTÜYORUZ"

Konya'da 1 Mayıs KESK ve DİSK öncülüğünde Gedavet Parkı'nda kutlandı. Basın açıklamasını KESK adına BES Konya Şube Başkanı Yakup Çetinkaya okudu.

TARSUS: "HER GÜN 1 MAYIS HER YER 1 MAYIS DİYORUZ"

Mersin Tarsus’ta kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler 1 Mayıs ile ilgili basın açıklamasını Yarenlik Alanı Saat Kulesi önünde gerçekleştirdi. Katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını DİSK Genel-İş Temsilcisi Yusuf Dönergüneş yaptı. Dönergüneş açıklamasında, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞÇİNİN ORTAK BAYRAMI: 1 MAYIS

İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs, işçilerin 8 saatlik iş günü mücadelesinden doğdu. 1889 yılından bu yana dünyanın her yerinde “işçilerin ortak bayramı” olarak kutlanıyor. İşte 1 Mayıs tarihi…

1 MAYIS 1977’DE NE OLDU?

1977 1 Mayıs’ında yüz binlerce kişinin katıldığı mitingde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler konuşurken, Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçışmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli’nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı. İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken polis de ses bombaları ve panzerlerle kalabalığa müdahale etmeye başladı. Kalabalık, kaçmak için özellikle Kazancı Yokuşu’na yöneldi ancak burada bulunan bir kamyonun yolu tıkaması yığılmaya ve buna bağlı ezilmelere sebep oldu. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi silahla vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak toplamda 34 kişi  yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. DİSK’in yayınladığı listede ise 36 kişinin öldüğü belirtilmişti.