Airport Haber'de yer alan bilgiye göre, Türk Hava Kurumu (THK) bünyesindeki "Ateş Kuşları" olarak bilinen CL- 215 tipi yangın söndürme uçaklarının, orman yangınlarında kullanılması yönünde karar alındı. 

Uçaklardan birkaç tanesi aylar süren çabaların sonunda yeniden uçabilir hale getirildi. Daha önce işten çıkarılan bazı pilotlar ise yeniden işe alındı.

Teknik bakımları TUSAŞ tarafından yapılan uçaklar biri yarın Ankara Etimesgut Havaalanı’nda kısa bir gösteri ve deneme uçuşu yapılacak.

“Uçabilecek kapasitede değil”

Dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, “THK'nin elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek bir kapasitede değil” şeklinde açıklamada bulunarak, çıkan yangınlarda ‘Ateş Kuşları’ olarak bilinen yangın söndürme uçaklarının ‘hurda’ olduğunu öne sürerek kullanılmamıştı.

Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 53 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can vermişti.