NASA'nın MOXIE aracının Mars'ta oksijen ürettiği açıklandı. Mars’ta çalışmalarını sürdüren Perseverance’de bulunan cihaz, ağaçların yaptığı gibi karbondioksiti oksijene dönüştürebiliyor.

Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) adlı cihazın, ilk oksijenini üretmek için Mars atmosferinden karbondioksit çektiği ve 5,4 gram oksijen ürettiği açıklandı. 5 gram oksijen bir astronotu 10 dakika süreyle sağlıklı tutmaya yetiyor. Mars’a insanlı uçuşları mümkün hale getirebilecek olan keşif ile ilgili bilgi veren NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Gücü yöneticisi Jim Reuter, “Bu, Mars'ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. MOXIE'nin yapacak daha çok işi var, ancak bu teknolojinin sonuçları, bir gün Mars'ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu. Oksijen sadece soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi Mars'ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak” diye konuştu.

HENÜZ KAPASİTE DÜŞÜK

NTV’nin haberine göre, MOXIE, henüz saatte 10 gram oksijen üretecek biçimde tasarlandı. 10 gram oksijen bir astronotun 20 dakika hayatta kalmasını sağlıyor. Henüz boyutları ve kapasitesi oldukça düşük olsa da, ilerleyen zamanlarda MOXIE'nin torunlarının Mars yüzeyinden dört astronota yetecek kadar oksijen üretebileceği düşünülüyor. Oksijeni Mars’ta üretmek yolculuk için çok fazla alan, ağırlık, yakıt ve para tasarrufu sağlıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Mars'ın atmosferi yüzde 96 oranında karbondioksittten oluşuyor. Geliştirilen cihaz karbondioksit moleküllerini oksijen ve karbon monoksite ayırmak için ısı ve elektrik akımı kullanıyor. Oksijen atomları uzun süre tek başına kalamadıklarından hızlıca oksijen molekülleri oluşturuyorlar ve yüzde 99,6 oranında saf oksijen elde ediliyor. MOXIE şimdilik ürettiği oksijeni ve karbonmonoksiti gezegenin atmosferine geri gönderiyor. Gelecekte oksijenin tanklarda depolanması öngörülüyor.