Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam televizyon programında “orman yangınlarını çıkaranların ailelerinde terör örgütü ile iltisaklı kişiler” olduğunu iddia etti. Bugüne kadar mahkemeye taşınan olaylarda ise sadece küçük çocukların adı geçiyor. Marmaris yangınını 10 yaşındaki 2 çocuk kitap yakarken çıkarırken, Manavgat yangınında ise 12 yaşında bir çocuk fail olarak mahkeme önüne çıktı. Ailevi nedenlerle ormanı yaktığını söyleyen çocuk, adli kontrol ile yurda yerleştirildi.

“PSİKOLOJİM BOZULDU, YAKTIM”

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangınını çıkardığı anlaşılan 12 yaşındaki M.A.T. adlı çocuk, ifadesinde “Annem ve babam ayrılacaklarını söylediği için psikolojim bozulmuştu, kafamda ormanı yakma planım vardı” dedi. Hakkında adli kontrol kararı verilen çocuk, yurda yerleştirildi. 12 yaşındaki çocuk, olayı şöyle anlattı: “Kafamda daha önceden annem ve babamın durumu nedeniyle ormanı yakma planım vardı. Mutfakta bulunan çekmeceden aldığım mavi renkli bir çakmak ile ormana gittim. Biz bu ormanda daha önceden hayvancılık yapmıştık. Bu sebeple ormanı biliyordum. Ormana gittiğimde yerde bulunan kurumuş çalılara etraftan biraz daha çalı ve kurumuş ot toplayarak çember haline getirdim ve elimdeki çakmakla orayı ateşe verdim. Beş dakika kadar orada kaldım. Yangın büyüdü. İstif halinde bulunan odunlara doğru ilerlediğini görünce yangının daha fazla büyümesini engellemeye çalıştım. Ancak başaramayınca koşarak hızlıca eve gittim.”

AZMETTİRİCİ YALAN İFADE ÇIKTI

DW Türkçe'nin haberine göre, daha önce tutuklanan 16 yaşındaki C.Y'nin ise ormanı yakan değil, “azmettiren kişi olarak tutuklandığı” öğrenildi. İlk ifadesinde 16 yaşındaki C.Y.’in kendisine “ormanı yak” dediğini söyleyen M.A.T., daha sonra ifadesini değiştirdi ve “Ormanı hiç kimseden talimat almadan kendi istediğim ile yaktım. Bu konuda birileri bana tehditte bulunmadı veya yönlendirmesi olmadı. Ormanı yakmam konusunda kimse beni tehdit etmedi, aileme ya da bana zarar vereceklerini söylemediler. Çok pişmanım.” dedi. İlk beyanı hatırlatılınca ise “C.'yi, ablam Y. ile bir dönem arkadaşlık yapmasından dolayı tanırım. Bu ormanın içinde C.'nin ablama sarıldığını ve öptüğünü gördüm. Ayrıca C. benim boğazımı sıkmıştı. Bu nedenden dolayı C.'nin ismini verdim. İfadem alındığı sırada korktuğum için kendimi korumak amacıyla böyle bir beyanda bulundum” dedi.

MARMARİS YANGINI KİTAP YAKARKEN ÇIKTI

Marmaris'te çıkan büyük yangın ile ilgili olarak ise iki çocuğun ifadesi alınmış ve çocuklar ormanı kitap yakarken yanlışlıkla yaktıklarını kabul etmişti. DHA'nın haberine göre, civarda oturanların ifadesi üzerine 10 yaşlarında 2 çocuğun ifadeleri alındı. Pedagog eşliğinde alınan ifadelerde çocuklar, “Kitap yakıyorduk. Bir anda alev çoğaldı. Kola şişesine su doldurup söndürmek istedik. Sönmedi. Biz de kaçtık” dedi.