MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Yunusemre ilçesi Fatih, Hafsa Sultan ve Yenimahalle 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile ilgili, 5393 sayılı belediye kanununun 73’ncü maddesi kapsamında kentsel dönüşüm bölgesi ilan etmek üzere meclis kararı alınmak istenmesi ile ilgili CHP Manisa Teşkilatı basın açıklaması düzenledi. 
CHP Manisa İl Başkanı Ferdi Zeyrek tarafından il başkanlığında düzenlenen açıklamasına CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Mehmet Arslan, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı. 

chp manisa-9


CHP Manisa İl Başkanı Zeyrek açıklamasında, MHP’li Manisa Büyükşehir belediyesi ve Yunusemre Belediyesi’nin talebiyle 5393 sayılı Belediye Kanununun 73’ncü maddesi ile söz konusu bölgelerin kentsel dönüşüm alını ilan edilmek istendiğini ve tapulara kentsel dönüşüm şerhi konulacağını belirterek, büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşümü Manisalı müteahhitlere değil, İstanbul’u müteahhitlere yaptırmak istediğini iddia etti. 


“ÇEKİNCELERİMİZİ KOMİSYON VE TOPLANTILARDA BELİRTTİK”


CHP Manisa İl Başkanı Zeyrek yaptığı açıklamada ilk olarak, Yunusemre ve Şehzadeler İlçeleri muhtelif mahallelerde yapılan İlave Revizyon İmar Planı dahilinde Fatih Hafsa Sultan ve Yenimahalle Mahalleleri’nde ilan edilen ve askı süreci tamamlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları ile ilgili yaşadıkları çekinceleri hem komisyon toplantılarında hem de meclis toplantılarında dile getirdiklerini ifade etti. 


CHP’li Zeyrek yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Manisa Yunusemre ve Şehzadeler İlçeleri muhtelif mahallelerde yapılan İlave Revizyon İmar Planı dahilinde Fatih Hafsa Sultan ve Yenimahalle Mahalleleri’nde ilan edilen ve askı süreci tamamlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları ile ilgili süreci hep beraber yaşadık. Büyükşehir ve Yunusemre Belediyeleri söz konusu bölgenin imar plan çalışmasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bölgenin 1/5000 ölçekli planında, planda öngörülen 250 kişi/hektar olan yoğunluğu yine Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanıp Yunusemre Belediye Meclisinde onaya sunulan 1/1000 ölçekli planda 800 kişi/hektara çıkararak ve emsal belirtmeden her oluşacak parsele brüt inşaat alanı belirleyerek arkadan dolaşarak bölgenin imar problemine çözüm aramıştır. Bu şu demektir şehrimizdeki imar sorunu yalnızca kat artışı yaparak o bölgeye hiçbir sosyal donatı alanı ilave etmeden oradaki yoğunluğu artırmak anlamına geliyor. İmarla ilgili sorunları çözmek bu kadar kolaysa tüm Manisa’nın tüm imar adalarını iki kat yoğunluğa çıkarıp tüm problemleri çözelim ve şehrimizin nasıl yaşanmaz bir hale geldiğini hep beraber görelim. Konu ile ilgili çekincelerimizi komisyonlarda ve meclis toplantılarında belirterek bölgenin bir toplu konut alanına dönüştürüldüğünü aşırı yoğunluğun ve sosyal alan, yeşil alan yetersizliğinin bölgenin geleceğe dönük yaşam kalitesinde sebep olacağı olumsuzlukları belirttik. Bölge halkının istekli olması sebebiyle itirazda bulunmadık ve planı yargıya taşımadık.”


“KENDİ ŞEHRİNİN MÜTEAHHİTLERİNE GÜVENMEYEN BİR YÖNETİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”


Açıklamasında imar planı tamamlanan mahallelerin Büyükşehir ve Yunusemre Belediyeleri talebiyle 5393 sayılı Belediye Kanununun 73’ncü maddesi ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilmek istendiğine dikkat çeken CHP’li Zeyrek konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Planın askı sürecinin tamamlanması ve bölge halkının müteahhit firmalarla görüşmeye başlaması ardından Büyükşehir ve Yunusemre Belediyeleri talebiyle 5393 sayılı Belediye Kanununun 73 ncü maddesi ile söz konusu bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edileceğini, tüm tapulara kentsel dönüşüm şerhi konulup ihale ile tüm bölgenin inşaa edilmek istendiğini öğrendik. Bunu sebebinin de, bölge halkının müteahhit firmalardan korunması olduğunun belirtildiğini gördük. Kendi şehrinin müteahhidine kendi şehrinin insanına güvenmeyen bir yönetimle karşı karşıyayız. Neden Manisa’nın müteahhidi ve mimarı yok mudur. Anlaşılıyor ki Büyükşehir Belediyesi tüm görevlerini hakkıyla bitirmiş Manisa halkını Manisa’da yıllardır iş yapan müteahhitlerden koruma işini de kendine görev edinmiş. Peki nasıl koruyacak Manisalıyı. Tapusuna şerh koyarak ne istediğini sormayarak, Manisa’yı tanımayan İstanbullu firmalara projeleri hazırlatıp İstanbullu müteahhitlere tüm işi yaptırarak mı koruyacak. Biz böyle bir rantın oluşmasına kesinlikle karşıyız. Bu yüzden bu bölgedeki halkımızın büyük bir mağduriyet yaşayacağını bildiğimiz için kentsel dönüşüme karşıyız.”


“BU YÖNTEM İLK DEFA DENENMİYOR”


MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde uygulamaya koymayı hedeflediği yöntemin Manisa’da ilk defa denenmediğini söyleyen CHP’li Zeyrek, bazı mahallelerde denen bu yöntemin olumsuzlukla sonuçlandığını dile getirdi. 


CHP’li Zeyrek açıklamasında sözlerine şöyle devam etti: “Bu yöntemi ilk defa mı deniyorlar. Tabi ki hayır. Çıkmaza giren Laleli kentsel dönüşüm projesi ardından Laleli plansız kalmış durumda. Mutlu Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin ihalesi bile yapılamıyor, çünkü inşaat yapılması mümkün olmayan bir bölgeye apartman dikmeyi ön görüp kentsel dönüşüm planladılar. Bunda da görüyoruz ki belediye kentsel dönüşüme rant gözüyle bakıyor. Şimdi de sıra Fatih, Hafsasultan ve Yenimahalle Mahallelerine gelmiş görünüyor. Bu mahallelerimizde seçim yaklaşınca oy kaygısıyla kandırmaya çalışıyorlar. Seçimden sonra yine halkımız hüsrana uğrayacak ve çözümsüzlükle karşı karşıya kalacak”


“HUKUKİ TÜM YOLLARI İŞLETEREK BÖLGE HALKININ YANINDAYIZ”


CHP’li Zeyrek açıklamasında son olarak, kentsel dönüşüm projelerinde öncelikli olan iki unsurun yönetimin vizyona sahip olması ve halkın çıkarlarını ön planda tutması olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Elbette kentsel dönüşüme karşı değiliz. Kentsel dönüşümle ilgili çok güzel örnekler var ülkemizde. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kentsel dönüşümler örnektir. Fakat ben yaptım oldu yöntemiyle değil bölge halkının da karar sürecine katıldığı bir yöntemle çağın gerekliliklerine cevap verecek şekilde şehre değer katacak kentsel dönüşüm projeleri planlayıp uygulamak ta mümkün fakat bunun için gerekli olan ilk şart yönetim kadrosundaki vizyon ve halkı öne alma tavrıdır. Bu iki ön şartı görmediğimiz için bölgenin Belediye Kanununun 73ncü maddesi ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine karşıyız. Bu kapsamda hukuki tüm yolları da işleterek bölge halkının yanında olduğumuzu belirtiriz.”