Haber: Hülya Kılınç


Manisa Barosuna kayıtlı bir grup avukat, Maraş merkezli yaşanan depremlerde yakınlarını yitirenlerin 11 aydır sürdürdükleri adalet mücadelesinde karşılaştıkları hukuk sorunlarına dikkat çekerek, sorumluların adalet karşısında hesap vermesi talebini dile getirdi.
Eyleme CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Mehmet Arslan, partililer ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.  

Photo1704462813
“SORUMLULAR ADALET ÖNÜNDE HESAP VERSİN”


Manisalı avukatlar adına açıklamayı Avukat Sera Mutaf yaptı. Depremlerde yakınlarını kaybedenleri temsilen adalet nöbeti eylemi yaptıklarını vurgulayarak açıklamaya başlayan Mutaf şöyle devam etti “ 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1.5 milyon insan evsiz kaldı. Bu yıkıma sebep olanlar tam anlamıyla yargılamaya dahi tabi tutulmadı, adalet karşısında hesap vermediler. Mevzuatta bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Sorumluluğu bulunan herkesin tespiti ile adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir.”

Photo1704462813 (1)


KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ? KAÇ KİŞİ YARALANDI? KAÇ KİŞİ KAYIP?


Depremde bir çok ailenin yaşamını kaybeden yakınlarının naaşlarını bulamadıklarını, ailelerin yaslarını yaşayamadıklarını kaydeden Mutaf, ailelerin gerekli numunelerin alınması için enkazların başında beklediklerini ifade etti.

Photo1704462813 (2)
Mutaf, depremde canlarını yitirenlerin delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıpların bulunmasını beklediğini kaydederek, aileler adına cevabı beklenen soruları şöyle sıraladı “

1- Depremin yaşandığı 11 ilde bazı soruşturma dosyalarında bazı evraklar eksik, binaların ruhsat evrakları yok, tadilat gören binaların tadilat ruhsatları yok. Bu evraklar nerede?
2- Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi ?
3- Enkazlardan detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı?Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı?
4- Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı ?. Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç?
5- Bilirkişi raporları neden teknik üniversitelere gönderilmiyor raporları değerlendiren üniversite heyet ve kurulları ile ilgili açıklama istiyoruz.
6- Neden şüphelilerin neredeyse tamamı bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılanıyor? Adil olan, para hırsı ve açgözlülük saikleriyle onlarca insanın ölmesini göze alarak bina inşa edenlerin, tadilat yapanların, imar izni verenlerin, yeterince denetleyemeyenlerin olası kastla adam öldürme suçundan yargılanması değil midir?
7- Neden bazı dosyalarda şüpheliler tutuklu yargılanırken diğer dosyalarda sadece yurt dışı çıkış yasağı gibi son derece yetersiz tedbir kararları veriliyor?
8- 11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve kuruluşu için verilen bin soruşturma izni yok?”
Depremin üzerinden 11 ay geçti. Biz hala adalet bekliyoruz. Bu ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız!”


Avukat Sevgi Başak Yeşil Malay da, yaşanan depremde hayatını kaybedenler için sorumlular adalet önünde hesap verene kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.


Basın açıklamasının ardından, eyleme katılan avukatlar “Hak, hukuk, adalet” sloganları eşliğinde Manisa Adalet Sarayı önünde “Adalet Nöbeti” tuttu.