Haber: Hülya Kılınç 


Platform adına basın açıklamasını SES Manisa Eş Başkanı Figen Pehlivan Okudu. Pehlivan, bugünkü saldırıları siyonist İsrail rejiminin hazırladığını vurgulayarak açıklamasında şu ifadeleri kullandı “Coğrafyamızda savaşların yarattığı tahribat ve acılar bitmiyor. Hamas'ın 7 Ekim sabahı başlattığı İsrail'e yönelik Aksa Tufanı “operasyonu” İsrail ve Filistin arasındaki gerilimi yeni bir aşamaya yükseltti. 1948'de Filistin halkını zorla yerinden edip bugün bu halkı kuşatılmış bir biçimde yaşamaya zorlayan Siyonist İsrail devleti bugünkü tablonun da sorumlusudur. Gazze halkı yıllardır açık bir hapishanede yaşamaya zorlanmıştır. Filistin halkına İsrail’in 2008-2023 yılları arasında düzenlediği ve Filistin'in 300 bin kişiden fazla kayıp verdiği dört büyük harekât ve kesintisiz tacizler karşısında Emperyalist ülkeler büyük oranda sessiz kaldılar. Şu anda bırakın sessizliği destek açıklamaları yapılıyor. 

WhatsApp Image 2023-10-20 at 11.23.21 (2)


“FİLİSTİNLİLERİN İNANÇLARI SALDIRI HEDEFLERİ ARASINDA”


Elbetteki Hamas’ın Filistin uğruna iddia ettiği halkı  katleden gerici, vahşi saldırılar kabul edilebilir değildir. Sadece bölgede değil tüm dünyaya yayılan  terörist eylemleriyle özellikle kadını, çocuğu yok sayan saldırılar karşısında da sessiz kalınmamıştı.   Fakat bizler biliyoriz ki   İsrailin yönetenleri topları ve uçakları ile Gazze Şeridine yönelik bombardımanlarını herhangi bir gerekçeye ihtiyaç duymadan saldırmış, taş üstünde taş bırakmadan, tank harekatlarıyla sivil halka zulmetmeye devam etmiştir. Üç dinin kutsallarının bulunduğu Kudüs'ü başkent ilan ettiğinde de bu kentin özel statüsünü yok saymış, Mescidi Aksa’yı ve dolayısıyla Filistinlilerin inançlarını saldırı hedefleri arasına almıştı. 


“SAVAŞ SUÇU İŞLEYEN İSRAİL DURDURULMALI”


İsrail saldırıları dur durak bilmeden masum Filistin halkının imhası, aşama aşama devam ediyor. Gazze de su, elektrik, temel tüketim maddelerinin olmadığı, gelen insani yardımlarına İsrail tarafından izin verilmediği, 2 milyon Filistin halkının ölüme terk edildiğini dünya emperyalist ülkeleri seyretmekle yetiniyor. Dün akşam Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ne İsrail’in düzenlediği saldırıda yüzlerce hasta, çoluk çocuk, sağlık personeli hayatını kaybetti. Savaş suçu işleyen İsrail artık durdurulmalı, savaşlarda dokunulmayan sağlık kuruluşları hedef alınmaya başlandı. Yasak olan kimyasal kitle imha silahları kullanıyor İsrail Siyonist yönetimi.


FİLİSTİN HALKI YALNIZDIR


ABD ve Avrupalı emperyalistler sadece Hamas’ı kınayarak açıkça İsrail ve saldırganlığını desteklemektedirler. Hamas’ın saldırıları da emperyalizmin dünya düzeni için bir nimet olarak değerlendirilecektir.  Bugün her İsrail operasyonunda canı yanan, zulüm altındaki Filistin halkı yalnızdır. Yurttaşlık haklarına sahip olamayan, devletleri tanınmayan, yaşam alanları her gün biraz daha daralan bir şeride sıkışan Filistinliler’in halkların demokratik vicdanından başka desteği yoktur.  Savaş zamanı hasta ve yaralılara bakım sağlanması ahlakın, dinin ve insanlık hukukunun gereğidir. En eski kural ise sivillere saldırılmanın yasaklanmasıdır. Hastanelerin bombalanması ve tedavi görenlerin tedavi hakkının engellenmesi Cenevre Sözleşmesine ve çatışma hukuku kurallarına aykırıdır. İsrail Siyonizmi’nin hak tanımazlığı karşısında tarafsızlık ya da “arabuluculuk” tutumu alınamaz. Ulusal siyasal hak eşitliği ve devlet olma hakkı talep eden Filistinliler haklıdır; bu mücadele desteklenmeli ve Filistinlilerin hak eşitliğini tanımayan hiçbir “çözüm” kabul edilmemelidir. Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen hastane saldırısı kuralların çiğnenmesidir. Savaş suçudur ve sorumluluğu olanlar savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır. 


FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ


Savaş açlık, yoksulluk, göç, ölüm doğanın talanı ve gözyaşı demektir. Bu nedenle savaş bir halk sağlığı sorunudur diyoruz.  Bizlerde haykırıyoruz; Siyonist İsrail’in tutumu karşısında Filistin halkının yanındayız. Filistin ve İsrail halklarının eşit siyasal haklara sahip olması gerektiğini savunuyoruz. İsrail’in işgal altında tuttuğu toprakların kaderi iki halk tarafından ortaklaşa belirlenmelidir. Sonu gelmeyen saldırıların durdurulmasının yolu budur.” 

 
Basın açıklamasının ardından eyleme katılan platform üyeleri “Siyonist İsrail Filistin'den defol”,  “Savaş'a hayır, barış hemen şimdi”, “Filistin halkı yalnız değildir” “Yaşasın halkların kardeşleri” sloganları atarak İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.