Manisa Barosu avukatlarından Sevgi Başak Yeşil Malay Manisa Baro Başkanlığı için adaylığını açıkladı. EGEPRESS'te yer alan habere göre, Meslektaşlarından yoğun destek alan Malay, “Demokrasiye karşı yapılan saldırılara, hukuka aykırılıklara, insan hakları ihlallerine cesaretle karşı koymak, hangi dünya görüşünü ve yaşam tarzını benimsemiş olursak olalım hukukun evrensel standartlarından ayrılmamak, biz avukatların ve mensubu olduğumuz baroların birincil görevidir. İşte bugün bizler; kişisel hırsları için meslektaşlarını ayrıştıran, baro başkanlığını sadece bir makamdan ibaret gören, gösterişçi, tekçi anlayışa karşı; katılımcı, avukat merkezli, her koşulda hukukun üstünlüğünü savunan, dayanışmacı bir ruhla Manisa Barosunu dönüştürmek için yola çıkıyoruz. dedi.

Eski baro başkanların da destek verdiği adaylık tanıtım toplantısında avukat Sevgi Başak Yeşil Malay, Manisa Barosu'nun mevcut yönetimiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Malay, aday tanıtım toplantısında şunları ifade etti:

"DAYANIŞMACI BİR RUHLA MANİSA BAROSUNU DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN YOLA ÇIKIYORUZ"

Değerli meslektaşlarım, kıymetli misafirler..

Hoş geldiniz.

Sizlerle bugün burada buluşmaktan tarif edilemez bir mutluluk, karşınızda olmaktan ise büyük bir onur duyuyorum. Manisa Barosu avukatları olarak bizi burada bir araya getiren sorunlarımızın farkında olduğumuz gibi, bu sorunları hep birlikte çözecek kadar güçlü olduğumuzun da bilincindeyim. Hep birlikte, son zamanlarda Manisa Barosunun hukuk çevreleri ve kamuoyunda kaybettiği itibarını geri kazanacağımızdan, büyük bir aile olan Manisa Barosunu tekrardan saygın ve etkin bir konuma getireceğimizden eminim.

Demokrasiye karşı yapılan saldırılara, hukuka aykırılıklara, insan hakları ihlallerine cesaretle karşı koymak, hangi dünya görüşünü ve yaşam tarzını benimsemiş olursak olalım hukukun evrensel standartlarından ayrılmamak, biz avukatların ve mensubu olduğumuz baroların birincil görevidir. İşte bugün bizler; kişisel hırsları için meslektaşlarını ayrıştıran, baro başkanlığını sadece bir makamdan ibaret gören, gösterişçi, tekçi anlayışa karşı; katılımcı, avukat merkezli, her koşulda hukukun üstünlüğünü savunan, dayanışmacı bir ruhla Manisa Barosunu dönüştürmek için yola çıkıyoruz.

Bugüne dek karşılaştığım tüm durumlarda kabul ettiğim nihai ölçü: Kişilerin, kurumların rahatlık ve konfor anlarında nerede durduğu değil, meydan okuma ve zor zamanlarda nerede durduğudur. Bu ölçüye göre Manisa Barosunun mevcut yönetim anlayışı, ülkemizde yaşanan hukuksuzluklar ve mesleğimize yönelik saldırılar karşısında kötü bir sınav vermiştir, vermektedir. Yaşanan bariz hak ihlalleri ve hukuksuzluklara karşı konumlanırken bazen sessiz kalınmış, bazen geç kalınmış, tepki gösterdiği zamanlarda ise haksızlığa uğrayan mağdurun ve mağduriyeti yaratan olayın öznesinin adını dahi anmaksızın genel geçer ifadeler ile Manisa Barosunun kurumsallığına yakışmayacak biçimde göstermelik tepkiler verilmiştir. Bu anlayış hepimizi derinden yaralamaktadır.

Baro başkanlığı makamı kişisel statü edinmek için kullanılamayacak kadar onurlu, kariyer planlaması olarak görülmeyecek kadar değerlidir. Bildiğiniz üzere mesleğimiz, avukatlık kanununda da belirtildiği gibi avukatın “hukuki bilgi ve tecrübesini adalet hizmetine” sunduğu kamusal bir hizmettir. Bu bağlamda güçlü avukat, güçlü adalet demektir. Meslek örgütünün ve meslektaşının yararına odaklanmayan barolar, avukatlara olduğu kadar topluma da zarar vermektedir.

Tüm bunların yanı sıra baroların sorumluluklarından biri de, meslektaşlarımızı mesleğe hazırlamaktır. Hukuk fakültesi mezununa avukat sıfatını ve yetkisini kazandıran barolardır. Baroların staj süresince verdiği teorik ve etik eğitim ile meslektaş donatılır.

Planlı, uygulamaya dayalı ve meslek etik kural ve ilkelerinin hakim olduğu eğitimler ile avukatları mesleğe hazırlamak baroların sorumluluğudur. Manisa Barosunun asli görevlerinden biri olan staj eğitimi için planlı ve içerikli bir eğitim programının hazırlanmadığına, Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğinin dikkate alınmadığına yönelik şikayetler bu dönemde artmıştır.

Mesleğe başladıktan sonra mesleki bilgilerin güncelliğinin sağlanmasında en önemli araçlardan olan meslek içi eğitimlerin yetersiz olduğuna dair de eleştiri ve şikayetler bulunmaktadır.

Barolardan bağımsız olarak avukatlık mesleğine saldırıların artması, avukatlık mesleğinin itibarının azaltılması, avukatların ekonomik sosyal sorunlarının yoğunlaşması yetmezmiş gibi bir de bunun üzerine Manisa Barosunun mevcut yönetim anlayışının, eksik ve hatalı tutumları sebebiyle yerel ölçekte eklenen sorunlarla birlikte meslektaşların mutsuzluğa ve umutsuzluğa kapıldığına şahit oluyoruz. Bu durumu somut şekilde ortaya koyan, çalışma arkadaşlarımızın özverileri ile hazırladığımız anket sonuçlarını sizler ile paylaşıyorum.

ANKET SUNUMU 

Avukat Sevgi Başak Yeşil Malay, Manisa Barosu avukatlarının yerelde yaşadıkları sorunlar ile ilgili hazırladıkları anket çalışmasını sunarak konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Görüldüğü üzere mesleğimiz artık birçoğumuz için keyifle yapılabilir bir uğraş olmaktan çıkmış haldedir ve Manisa Barosu temel sorumluluklarını yerine getiremeyecek kadar kötü yönetilmektedir.

Karanlık karanlığı kovamaz; bunu yalnızca ışık yapabilir. Nefret nefreti yok edemez; bunu yalnızca sevgi yapılabilir. Sevgi anlamak, hissetmek ve paylaşmaktır. Meslektaşların ötekileştirildiği, dayanışma duygusunun sistematik biçimde azaltıldığı, yalnızlaştırıldığı bu günlerde karanlığa karşı ışık olmak, nefrete karşı sevgi olmak için Manisa Barosunun Başkanlığına aday olduğumu ilan ediyorum.

Ekim ayında yapılacak seçimlerde Genel Kurulumuz, meslektaşlarımız layık görürlerse 2025 yılında kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağımız Manisa Barosunun ilk kadın başkanı olarak; mesleğimize yönelik tüm saldırılara güçlü tepki vereceğimi, meslektaşlarımızın birbirleri ile ilişkilerinde güven ve uyumu sağlayacakları dayanışma ağını oluşturacağımı, avukatların sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak imkanları baro çatısı altında ve her avukatın eşit biçimde yararlanacağı şekilde kuracağımı ve daima, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve özgürlüklerini savunacağımı sizlerin önünde taahhüt ediyorum. Biliyor ve inanıyorum ki gücümüz birlikteliğimizden geliyor ve biz gücümüzün farkındayız."

ESKİ BARO BAŞKANLARINDAN DESTEK

Manisa Barosunun 1988-1994 yılları arasında başkanlığını yapan Avukat Hüseyin Erkenci, aday tanıtım toplantısına video göndererek, Manisa Barosunun yüz yıl boyunca var olduğunu ve bu süreçte hukuksuzluklar ile mücadele ettiğini, bu geleneğin sürdürülmesi gerektiğini dile getirerek, meslektaşına çıktığı yolda başarılar diledi.

Avukat Hüseyin Erkenci'nin konuşmasının ardından, 2000 -2002 arasında Manisa Barosu Başkanlığı yapan Avukat Serhan Özbek sahneye gelerek söz aldı. Baro başkanlığı makamının öneminden bahseden Özbek, Manisa Barosuna kadın bir başkanın yakışacağını ifade etti.

Avukat Serhan Özbek'ten sonra söz alan ve 2002-2008 arası Manisa Barosu Başkanlığı  görevini yapan Avukat Remzi Demirkol, Manisa Barosunun İlerici demokrat, çağdaş bir baro olduğunu, bir asırdır bunu kimsenin değiştiremediğini ve değiştiremeyeceğini dile getirdi. Manisa Barosunun Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu hatırlatan Demirkol, Manisa barosunun yetiştirdiği avukatlar ile cumhuriyet için çok önemli bir kale olduğunu söyledi.

ALİ ARSLAN: DEĞİŞİMİN VAKTİ GELDİ

2015-2021 arası Manisa Barosu Başkanı olarak görev yapan Avukat Ali Arslan, kadınların cumhuriyetin 100. yılında öne çıktığını söyleyerek, salonda bulunan kadın meslektaşlarını selamladı. Bu vesile ile Manisa Barosunun 100. yılında baroya kadın bir başkanın yakışacağını ifade etti. Akabinde Manisa Barosu başkan adayı Sevgi Başak'ın çok başarılı, bilgili ve meslektaşları tarafından sevilen birisi olduğunu dile getiren Ali Arslan; Manisa Barosunun mevcut yönetiminin toplumsal olaylara tepki gösteremediği, çekimser kaldığı, cumhuriyet ilkelerine sahip çıkmadığını belirterek değişim vaktinin gediğini söyledi. Ali Arslan ayrıca İstanbul Barosu eski başkalarından Durakoğlu’nun "Hukuk siyasettir, siyaset hukuktur" sözlerini hatırlatan Ali Arslan, baroların toplumsal sorunlara karşı siyasi çekincelerle tepki göstermemesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

SEÇİM EKİM AYINDA

Manisa Barosunun olağan seçimli genel kurulu Ekim ayında yapılacak.