Vegazete'de yer alan habere göre, 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında tören düzenledi. Manisa Adalet Sarayı bahçesinde düzenlenen törene Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Manisa Büyükşehir Belediyesi 1. Hukuk Müşaviri Mahir Sağlam, Manisa Barosu başkanı Av. Ümit Rona, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar katıldı. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, “Bizler birlikte yargının bir bütünüyüz. Hukuk camiasının ülkemizde bir an önce gelişmesi, sorunlarımızın bir an önce çözülmesi dileğiyle 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum”dedi.

“YARGI MENSUPLARINI KARALAYAN GİRİŞİMLERE MÜSADE ETMEYECEĞİZ”

Manisa Barosu başkanı Av. Ümit Rona, “Bugün tarihsel süreçte kadim ve esaslı bir meslek olan savunmanlığın, avukatlığın günü olan 5 Nisan’ ı kutluyoruz. Buruk bir 5 Nisan’ ın içindeyiz. Yakın zamanda ülkemizde yaşanan dünyanın en büyük felaketlerinden biri olan depremin ülkemize yaşattığı acıları sarmakla meşgulüz. Canını yitiren yurttaşlarımız, yaralanan yurttaşlarımız ve yakınlarını kaybeden insanlarımızın acılarını derinden hissediyoruz. Elbette bu süreçte ve bu felakette bir çok meslektaşımızı da kaybettik. Bugün onlarsız bir 5 Nisan bizim için buruk bir 5 Nisan’ dır. Meslektaşlarımıza ve vefat eden tüm yurttaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Elbette ilk günden beri kenetlenen milletimizle birlikte dayanışma gösteren Manisa Barosu bölge ile ve barolarımız ile dayanışmasını sürdürmeye devam edecektir. Bugün hukuka yapılan eleştirilerin, hukukçu olmayanların yönelttiği bilgiden ve temelden yoksun mesnetsiz iddiaların ve yargı mensuplarını karalayan girişimlerin adalet yolculuğunda yol alan hukuk gemisini batırmasına müsaade etmeyeceğiz. Hukuk her şartta güvendiğimiz liman ve bizi koruyan bir kaledir. Bu bilincin dışı herkes için anarşi ve kayboluştur. Aziz milletimiz ve devletimiz hukuku temel alan, bu inancını ve düşüncesini Anayasasına yansıtmıştır. Türk Yargısı’nı töhmet altında bırakan, Avukatları sistem dışına çıkaran, Hakim – savcı – avukat üçlüsü arasındaki güç zincirini makaslayan tüm anlayışlar huzursuzluğa verilen cansuyudur. Asıl olan toplumun adaletle huzur bulacağı gerçeğidir”dedi.

“YARGI VE AVUKATLARI KARALAYAN SALDIRILAR ADALETSİZLİĞİ GÜÇLENDİREN YÜRÜYÜŞLERDİR”

Rona, “Yargı mensuplarını ve kurucu unsur avukatları karalayan ve görev alanlarını değersiz kabul eden girişimler ve saldırılar adaletsizliği güçlendiren tersine yürüyüşlerdir. Bu bütünün korunması sağlıklı bir yargı için görevimizdir. Bugün Manisa Barosu bu unsurları bir bütün aile olarak görmekte ve yargının kurucu unsuru olmanın ağırlığını ve sorumluluğunu taşıyarak öncü adımlar atmakta, tarihe notlar düşmekte ve hukuk camiasında saygın bir yere oturmaktadır. Bu konuda bizimle adalet hedefinde yol yürüyen tüm kurucu unsurlara içten teşekkür ederiz. Aksi düşünce eksik, aksak ve sakat bir sisteme sebep olmaktadır. Avukatsız bir yargının adalet dişlilerinin irtibatı kopuk ve döngüsü çomak sokulmuş bir sistem bozukluğudur. Avukatın yargıdaki konumu korunarak var olan sorunlar eşit düzeyse çözülmelidir. Manisa Barosu sorunları tekrar eden değil çözen ve çözüm oryaya koyan baroculuk anlayışını savunmaktadır. Bunun için Manisa Barosu tarihsel bir çalışmaya imza atarak ülkede hukuk camiasında büyük ses getirmiştir. Manisa Barosu Avukatların Sorunları ve Çözüm Önerileri 2023 Raporu yayınlanarak tarihi bir adım atılmış. Adalet Bakanlığı, TBB, Tüm siyasi partiler, TBMM ve hukuk camiasına sunulmuş ve TBMM Genel Kurulu’ nda bu çalışmamız Meclis tutanaklarına geçirilerek bir ilke imza atılmıştır. Bu alandaki mücadelemiz devam edecektir” dedi.

“MEDYA YARGI KONUSUNDA HASSAS OLMALI”

Herkesi adaleti savunmaya davet eden Başkan Rona, “Bugün tüm tartışmaların dışında hukukçu vakurluğu ile kayıtsız ve şartsız herkes için adaleti savunmaya devam ediyoruz. Avukatlar olarak herkesin savunma hakkını, hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığı savunuyor ve bu konuda her türlü aksi düşüncenin karşısında duruyoruz. Herkes için adalet meslek andımızın onurlu bir yansımasıdır. Sosyal medya, görsel medya, dijital medya ve basılı medya alanlarında yargı konusunda hepimiz daha hassas olmalıyız. Adalet alanı, yargı sahası azami özenin gösterilesi gereken adeta bir faunus ile korunması gereken yüce bir alandır. Hukukçuların dahi bugün medyada yargıyı dosya içeriği bilinmeden eleştirdiği üzücü bir gerçektir. Bu tavırdan herkes derhal kaçınmalı, dosya, delil, iddia, savunma ve karar hukuk önünde tartışılmalıdır. Yargı mensupları ve avukatlar görevleri dolayısı ile hedef alınmamalı, yargısal süreçlere saygı gösterilerek itirazlar yasal zeminde ileri sürülmelidir. Milletinin ve devletinin yanında olmanın bir işareti de adaleti koruma konusunu vatanı korumak olarak görmektir. Hukukun gölgesindeki toplum huzurlu bir toplumdur. Bu huzuru korumak tüm hukukçuların da asli görevidir. Tarihsel süreçte avukatlar bunun için bedel ödemişlerdir. Dün, bugün ve yarın durduğumuz yer hukukun üstünlüğü, savunmanın güçlü olması ve adaletin herkes için var olması gerektiği inancıdır. Bunun için hakim, savcı meslektaşlarımızla birlikte biz avukatlar var olmaya ve mücadelemizi vermeye devam ediyoruz. Asla “ adalet “ dolu dünya özleminden vazgeçmeyeceğiz. 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun. Nicelerine adaletle ve onurla” diye konuştu.