Termometrelerin eksi 35 dereceyi gösterdiği Van Çaldıran'da, mandalar beslenmek için Kaz Gölü'nde yosun arıyor. Sabah saatlerinde göle bırakılan mandalar, gün batımına kadar su altındaki yosunlarla besleniyor.

Türkiye’nin en soğuk yerleşim yerlerinden bir olan Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Oruçlu Mahallesi'nde göle bırakılan mandalar, su altındaki yosunlarla besleniyor. Hava sıcaklığının eksi 35 derece olduğu ilçede, en çok ise yiyecek arayışında olan hayvanlar etkileniyor. Yem tüketimi yüksek olan bu nedenle sahipleri tarafından yeterince doyurulamayan mandaların doğada yiyecek arama mücadelesi de bir hayli ilginç. Mahalle yakınlarında bulunan ve buz tutan Kaz Gölü'nde, önce buzları kıran mandalar sonrasında ise gölde bulunan yosunlarla yiyerek besleniyor.

"MANDA YOĞURDUNA İLGÜ BÜYÜK"

Öte yandan gölde yiyecek arayan mandaların sütünden üretilen yoğurda da ilgi büyük. Mahallede besicilik yapan yurttaşlar, mandaların yoğurtlarını il dışı ve çevre ilçelere sattıklarını belirtiyor. Mahalle sakinleri, kilosu 5 TL’den satılan manda yoğurdunun şifalı olduğunu ifade ediyor.

"YOSUN OLMASA KIŞIN BESLENMELERİ ZOR"

Çaldıran ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Oruçlu Mahallesi sakinlerinden Hamza Aydın, "Çaldıran'ın Oruçlu Mahallesi'nde yüzlerce manda var. Mandalar Kaz Gölü'nde yeşeren yeşil yosunlarla besleniyor. Bu yosunlar olmasa kışın beslenmeleri biraz zor oluyor. Mahallemizde yüzlerce aile manda besiciliği yaparak geçimini sağlıyor. Kış boyunca mandalar gölde besleniyor. Mandaların buzlu gölde yiyecek arayışı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini baya çekiyor" dedi.