Malezya'da Yüksek Mahkeme, yolsuzluk davasında 12 yıl hapse mahkum edilen eski Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın, cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini reddetti.

Mahkeme, 1MDB yolsuzluk davasıyla ilgili son duruşmada Necip’in inceleme talebini, "kendi talihsizliğinin yazarı" olduğunu belirterek çoğunluk kararıyla kabul etmedi.

Federal Mahkeme heyetindeki 5 yargıcın 4'ü incelemeyi gerektirecek bir "adalet ihlalinin olmadığını" söyledi.

Necip'in, yeni avukatına davaya hazırlanması için yeterli süre tanınmadığı ve yeni deliller sunmasına izin verilmediği yönündeki iddialarını reddeden yargıçlar, önceki Federal Mahkeme heyetinin yasaları doğru şekilde uyguladığı hükmüne vardı.

Yargıç Abdul Rahman Sebli, 4 yargıcın aksine adaletin yerine getirilmesine güven duyulması gerektiğini söyleyerek, nihai temyizin ele alınmasında neden bir adalet hatası gördüğünü açıklamak için bir saatten fazla zaman harcadı.

Duruşmanın ardından Başsavcı V. Sithambaram, gazetecilere verdiği demeçte, son kararın "suçlamaların siyasi güdümlü değil, yasal olarak yapıldığının bir kanıtı" olduğunu vurguladı.

Necip’in avukatı Muhammad Shafee Abdullah, "meselenin henüz sonlanmadığını" söyledi.

Shafee, üst mahkemenin son temyiz başvurusunu reddetme kararının yeniden gözden geçirilmesine yönelik Ağustos 2022'de talepte bulunmuştu.

- 1MDB yolsuzluğuyla bağlantılı 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı

Malezya Federal Mahkemesi, 1MDB yolsuzluğuyla bağlantılı olarak 12 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Necip Rezak'ın mahkumiyetini onaylamıştı.

Malezya'nın en yüksek adli mercisi Federal Mahkeme, Temmuz 2020'de Yüksek Mahkemenin "görevi kötüye kullanma", "kara para aklama" ve "güveni kötüye kullanma" gibi 7 ayrı suçtan Necip'in mahkumiyeti kararını, nihai temyiz davasında onamıştı.

Necip, 12 yıl hapis ve 210 milyon Malezya ringgiti (yaklaşık 52 milyon dolar) para cezası mahkumiyetinin Federal Mahkemece onanmasının ardından Kajang Hapishanesi'nde cezasını çekmeye başladı ve "ülke tarihinin hapsedilen ilk eski başbakanı" oldu.

- 1MDB yolsuzluğu

Eski Başbakan Necip Rezak tarafından 2009'da kurulan ve 2015'te yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen 1MDB fonundan 4,5 ila 7 milyar dolar kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Malezya, 12 ülkede kayıp fonların peşinden gitmeyi sürdürüyor.